Szlovák kapcsolat 2013

A DOROGI ILCO Klub vezetőségét és tagjait régóta foglalkoztatja a kérdés, hogy vajon a hozzánk 8 km –re húzódó határ szlovák oldalán sorstársaink miként élnek, hogyan működik ott az ILCO mozgalom.

Ezen kíváncsiság is motiválta érdeklődésünket és még 2009- ben megismerkedtem a határtól 60 kilométerre lévő Nove Zamki ILCO egyesület vezetőségével. (erről szóló beszámolóm az akkori weblapról itt olvasható)
A találkozásnak akkor nem lett folytatása részben az én vezetőségbéli elfoglaltságom miatt részben azért, mert a tartós kapcsolat fenntartásának finanszírozására nem volt kedvező pályázati kiírás.
A most megváltozott NEA pályázati kiírás kedvező alapot kínál egy ilyen kapcsolat kiépítésére és fenntartására. (részletek a 2013. évi terveinkből)
2012 november végén a szlovák szövetség weblapjáról kerestem ki az aktuális telefonszámot (tudva, hogy új vezető van). Kisebb nyelvi nehézség leküzdése után 2013. január 22.-i találkozásban egyeztünk meg.
Sűrű havazásban rossz útviszonyok közepette izgatottan és kíváncsian személygépkocsival négyen indultuk útnak.
A korábbi találkozás miatt könnyen rátaláltunk a klub székhelyére. Mintegy 25-en várták az érkezésünket és nagy szeretettel fogadtak. A kölcsönös üdvözlések után előbb bemutattam szövetségünket és az irányítása alatt működő klubok életét, majd a saját klubunkat. Ezután felvázoltam terveinket a jövőbeni együttműködés reményében.
A jelenlegi elnök Alizabet Pincekova egy jó kedélyű ökrökké mosolygós asszony jól értett magyarul, de beszélni nem mert, így mondandóját alelnöke a fiatal bájos Eva Zuberova fordította nyelvünkre.
Megtudtuk, hogy a 23 évvel ezelőtt alakult egyesület működése a 4 évvel ezelőttihez képest nem sokat változott. Változatlanul minden kedden 9 és 12 óra között ügyeletet tartanak az irodájukban, ahol bárki problémájával megkeresheti az írt a bajára, de örömmel futnak itt össze egy kávé melletti csevejre az éppen arra járó tagok. A teljes tagságot mozgósító rendezvényt évente hármat rendeznek. Az időközben megszünt komárnói klub tagjai is hozzájuk csatlakoztak.

Működésüket az önkormányzat és a SLOVILCO támogatja.
Tagjai a Cseh – Szlovák –Lengyel térségi ILCO együttműködési szerveződésnek. Kérésünkre előterjesztik, hogy mi is csatlakozhassunk ebbe az együttműködésbe. (Visegrádi négyek mintájára)
Hasonlóan itt is az aktív dolgozók az adójuk 2%-val támogathatják a civileket. Éppen az erre szolgáló szórólapot osztogatták a jelenlévők között.
A segédeszköz ellátásuk teljesen ingyenesen az alábbi táblázat szerint alakul: (Zuber Éva tájékoztatása alapján)

 A támogatás meglepően széleskörű: Kisebb utánjárással parkoló kártyát kapnak. A rokkantkártyával ruha konpenzációt, benzin hozzájárulás, kedvezményes belépőt szinházba és rendezvényekre, 50% -osutazási kedvezményt tömegközlekedésre, szemétdíj kedvezményt, autó közelező biztosítás és átírási illetékekre kedvezmény jár. Kedvezmény jár még a televízió és rádió előfizetésre és az ingatlan adóra, autópálya matricára.

A szlovák egyesület úgy bővül új tagokkal, hogy a kórházuk folyosóján elhelyezett hirdetményen tájékoztatják az újonann műtötteket az egyesület létezéséről. 

A szlovák szövetség weblapja ide kattintva tekinthető meg.

A Szlovák Rákellenes Liga-val karöltve minden év áprilisában rendezik meg a "Nárciszok Napját" . Ez a virág a rák ellenes küzdelem jelképe. Nárciszt tűznek minden adományozó gomblyukába vagy hajába.

További képek a Nárciszok napjáról.

Emelkedett hangulatban azzal a közös elhatározással váltunk el, hogy legkésőbb a dorogi klub majálisán találkozunk. (Ez meg is történt. Az erről szóló beszámolónk itt olvasható.)

 A látogatásunknak helyi sajtóvisszhangja is lett.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.