Szlovák kapcsolat

 Miután a Dorogi Ilco Klub 8 km-re van a szlovák határtól, elnökünk Somogyvári Imre biztatására még 2008 tavaszán kezdtem próbálkozni egy határon átnyúló sorstársi kapcsolat megteremtésre. Akkor még nem gondoltam, hogy nem is olyan egyszerű rátalálni valakire, akin keresztül megtalálok egy szlovák ILCO Klubot. Az Esztergomi Korházba sok nővér jár át dolgozni a határon túlról, először velük próbálkoztam, de nem jártam eredménnyel, csak hitegettek. Ugyan így jártam, amikor a szlovákiából itt dolgozó orvos segítségét kértem.

Végül rászántam magam, és bejelentkeztem a párkányi rendelő intézet gasztroenterologiai rendelésére. A második alkalommal kaptam itt egy telefonszámot. Több mint fél éven keresztül hívtam a számot, de mindig kikapcsolt telefonra találtam. Két hete erről a számról egy visszahívást kaptam. Hála a technika vívmányának láttam, hogy a hívás szlovákiából, a sokszor hívott számról jött. Szlovákul beszéltek. Én csak magyarul makogtam, de a túloldalon ez nem okozott gondot, váltott a nyelvünkre.
Örömmel találtunk egymásra. Azonnal meg is beszéltünk egy személyes találkozást Érsekújváron.(Nove Zamky, tőlünk 60 km)
Izgatottan indultam az útra, kíváncsi voltam a sokszor példának említett, az ellátásban előttünk járó ILCO szervezet életére.
Mint kiderült a telefonálásom azért nem járt eredménnyel, mert a klub a mobiltelefonját csak a vezetőségi ülés idejének heti 3 órájára kapcsolják be. Egy ilyen vezetőségi ülésre csöppentem be a mai nap.
Nagy szeretettel és figyelemmel vártak és köszöntöttek. A 6 tagú vezetőség minden kedden 9-12 óra között ül össze. Van, aki 60 km-t tesz meg ezért minden héten. A vezetőségi ülések nyitottak, ide várják azokat a klubtagokat is, akiknek valamilyen gondja van, vagy csak éppen kedve van egy kis beszélgetésre. Ma is a nagy hóesés közepette 2 sorstárs is benézett egy kis diskurzusra. (mindenki magyarul beszélt)
Egymás szavába vágva kérdezgettük egymást, nagyon kellemesen telt el ez a pár óra.

Mit tudtam meg?
A vezetőségről már előbb említettem néhány adatot. Egymást kiegészítve alkotnak egy csapatot. Mindenkinek külön feladata van. Egy nyugdíjas újságírónő (egy helyi lapnak még bedolgozik) a klub krónikása. Napra készen vezeti a klub naplót. Mindig jelen van az ellenőrző bizottság vezetője, ő az, aki 60 km-ről jár be ide, külön személy végzi a gazdasági teendőket, más a rendezvényfelelős. Évente, mintegy 300.000,-Ft-nak megfelelő összeggel gazdálkodnak. Ezt az összeget helyben szerzik meg, részben az önkormányzattól. A helyi „Pártok házában” van az iroda helyiségük, bérleti díj fejében.
Az ellátásról annyit tudtam meg, hogy havi 60 db zsákra jogosultak és a vatta és a kötszer ellátás is ingyenes. Mindenki megkaphatja az ingyenes parkolásra jogosító kártyát.
A klubnak (járási illetőségű), mintegy 40 tagja van. Évente 3 alkalommal hívják össze a tagságot, ahol orvosi és eszköz ellátó dílerek előadását követően a miénkhez hasonló sorstársi – baráti összejövetelben végződő klubnapot tartanak.
Adatvédelmi okokból náluk is problémás az új sztómások megtalálása, a korházba nem kívánatosak. A sztómás nővér feladatot általában a főnővérek látják el, nincs még az a szakosodás, mint nálunk.
A rehabilitációs üdülésre klubonként évente 2-3 főnek van lehetősége. Változó helyszíneken, -többnyire fürdőhelyen- mintegy 60 sztómásnak biztosítanak egyheti pihenést, két turnusban az önköltségi ár harmadáért, mintegy 2000 koronáért (20.000,- Ft, még mindent koronában számolnak)
Nagy szeretettel emlékeznek Horváth Gyula 1995.-ben tett látogatására, amit a fényképes naplójukban őriznek. Létezik nemzetközi kistérségi szlovák, cseh lengyel, sztómás kapcsolat, amelynek korábban a magyarok is tagjai voltak, de a magyarok már nincsenek benne. Vajon miért?
A szövetség központja Martinban van. A szövetség weblapja: www.slovilco.sk .
Évente mintegy 3 alkalommal hívják össze az ország 30 klubjának vezetőjét Liptószentmiklóson.

A látogatásom és a vezetőségi ülés végén a klub elnök Molnár János (70) meginvitált a lakásába. Bemutatta a napi barkácsolásának helyszínét. Mint megszállott horgász egy félig kész haletető távvezérelt robot katamarán volt a satupadján. Felesége hatalmas fűtött fóliasátorban virágokat nevel. Gyönyörű kálából készült virágcsokorral indulhattam haza, azzal az ígérettel, hogy a kapcsolatot tovább fejlesztjük és fenntartjuk.
Átnézve az NCA pályázatokat a következőt találtam: magyarországi civil szervezetek határon átnyúló civil kapcsolatainak támogatása.
Civil szervezetek határon átnyúló szakmai együttműködése
A Kollégium a kategória keretében olyan projekteket támogat, amelyek túlmutatnak az egyszerű tapasztalatcserén vagy képzésen, és céljuk, hogy a magyarországi és határon túli szervezetek konkrét szakmai civil tevékenységet végezzenek közösen, vagy ilyen projekteket készítsenek elő nagyobb források bevonására
Egyenlőre tanácstalan vagyok, mit kezdjek ezzel, ráadásul a határidő is rövid. (2009.03.25.)

2009. február 24.

Magyarfalvi Imre

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.