Balaton B-RING-A

Balaton B-RING-A előzményei

Régi ismerősöm és barátom a szlovákiai Fejes Milán a szlovák szövetség elnökségi tagja és egyben a Galántai ILCO Klub elnöke. Vele való beszélgetésünkben merült fel először a PARALIMPIA mintájára a SZTOLIMPIA létrehozása.

Milán nem ragadt le az ötletnél és megszervezte a Szlovilco rendezésében az  I. Nemzetközi sztómás sporttalálkozót 2015. 07.08-10 a szlovákiai Dudincén.(Gyügy)

A találkozóról szóló beszámoló a Nyíregyházi ILCO Egyesület weblapjáról

A következő második nemzetközi sport napra 2018 júniusában került sor a Cseh ILCO Szövetség szervezésében. A program szervezője Bronislav Tučný volt. A 695 km-es német határtól a szlovák határig tartó 9 napra tervezett kerékpár túrára hazánkból Kovács Mara és Magyarfalvi Imre jelentkezett. Sajnos a túra előtti felkészülésben Magyarfalvi Imre nyakcsigolya törést szenvedett, így a hazai részvétel ezen a programon meghiúsult.

A harmadik sportnap rendezésére a lengyelországi Zawoja Skady ban került sor 2019.06.07-09. Az itt szervezett kerékpáros túrára a MISZ nem delegált kerékpárosokat. http://www.ilco.hu/uploads/2019/07/lengyelorszagi_hatarmenti_talalkozo.pdf

A Sztómásként zárt csoportunk is csatlakozott ehhez a nemzetközi sport kezdeményezéshez, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a csoportunk ismertségét megalapozzuk.

Csaknem féléves előkészítés után a Sztómásként zárt csoport 2019. szeptember 5-9 között megrendezte a Balaton B-RING-A -t. A Visegrádi Négyek sztómásainak külföldi egyesületei örömmel csatlakoztak kezdeményezésünkhöz.

Az indulásunk rossz előjelekkel kezdődött Kovács Marát komoly sérüléssel járó baleset érte a Kispesti Vasútállomáson a kerékpárja mozgólépcsőn való szállításakor. Az izom sérülése után járni nem tudott. Így volt ez a túra teljes ideje alatt is, de kerékpározásban a sérülése csak kevésbé akadályozta, fájdalomcsillapítókkal élve végig kerekezte a távot. A zúzódása nyomai még egy hónap után is látszanak.

Veszprémi vasútállomáson találkozott a 4 szlovák, 3 cseh, 2 lengyel és 8 magyar sorstárs. Innen bemelegítésként a Csopaki szállásunkig kerekeztünk. Itt vacsora és köszöntő „üdítők”elfogyasztása közben jó hangulatban megismerkedtünk.

Résztvevők tablója:

A képre kattintva olvashatók a résztvevők nevei

Másnap 9 órakor indultunk az első - Csopaktól Gyenesdiási szállásunkig tartó kerékpár utunkra.

A kerékpározásban edzett szlovák-lengyel-cseh csapat mindig élen állt, minden nyitva lévő sörözőben meg álltak, mi csak így tudtuk beérni néha - néha őket, de nekünk nem adatott meg, hogy le is üljünk, csak éppen szomjunkat olthattuk. Időnként ilyenkor előztük meg őket ideiglenesen, de a következő sörözőben már megint ők vártak.

Bandula házaspár miközben Nagy István autóját vezetve ellátta a serpa feladatokat, szállította a csomagjainkat és készenlétben állt, hogy segítsen, ha kell, majd este ízes vacsorával várt szállásunkon.

Következő szálláshelyünk Zamárdiban volt. Az odáig tartó út ugyanúgy telt el mint előzőleg: üldöztük a sörözőkben bennünket váró külföldieket az esti szállásunkig, ahol ismét finom vacsora várt ránk.

Következő nap Zamárdiból 56 km –t megtéve értünk vissza a csopaki szálláshelyünkre. Az utolsó napot azért is terveztük rövidebbre, hogy több időnk legyen a megtett út és egyéb élmények, a jövőbeli kapcsolataink megbeszélésére és mindennek a megünneplésére.

Jó volt együtt lenni a határon kívüli sorstársakkal, beszélgetéseinkben megismertük egymás sztómához vezető történetét.

A jelenlévők elfogadták a Nyíregyházi ILCO Egyesület megalakulásának 30. évfordulójára való invitálást. (ezen sorok írásakor elmondhatom, hogy ez már meg is valósult)

Szlovilco 2020 –ban rendezendő sport napjára előzetesen meghívást kaptunk.

Nagyon jól éreztük magunkat. 

Hogyan látták vendégeink a túrát erről álljon itt cseh vendégünk Bronislav Tučný videója

Köszönjük a támogatóinknak, hogy esténként vendéglátók is lehettünk. 

 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.