Sztóma körüli sérv

 A sztóma műtét leggyakoribb műtét utáni szövődménye a sztóma körüli sérv. (hernia parastomális). Amely a sztóma körül alakulhat ki és a sztóma elődomborodásával jár. Előfordulása nagyon gyakori. 

 

A hasfal feladata, hogy a hasüregi szerveket védje, elzárja a külvilágtól. Normális állapota az, ha nincs rajta semmilyen folytonossági megszakadás, az anatómiai rétegek sértetlen állapotban vannak. 

A sztoma ezen a zárt burkolaton egy rendellenes nyílást jelent, azaz egy sérvkaput, megszakítja a belső nyomásnak ellenálló hasfal folytonosságát.

Igaz, hogy ezt a nyílást a rajta keresztül vezetett bélkaccsal zárjuk, de a bélfal konzisztenciája egészen más, mint a hasfalat alkotó szöveteké. A mi szempontunkból nézve sokkal gyengébb környezeténél, könnyen megnyúlik a gondos kivarrás ellenére is. Így ez a terület kevésbé tud ellenállni a hasüregben uralkodó pozitív belső nyomásnak. A nyílásra emellett folyamatos szétfeszítő erő is hat. Az elmondottak mellett a több egymáson fekvő elemből álló és több irányú mozgást végző hasfali rétegek is hozzájárulnak a nyílás alakváltoztatásaihoz.

A sérv kialakulásában több tényező is közrejátszhat:

  • Közrejátszhat a műtéti technika
  • Hajlam 
  • Hízás

Egy általános tájékoztatás a hasfali sérvek műtétjéről itt olvasható.

 Megelőzés

A szómaképző műtét után a sztómást kioktatják a segédeszközök használatára, étkezési tanácsokkal látják el és felhívják a figyelmét, hogy a hasi izmokat kíméletesen vegye igénybe, legalább egy évig. Emelést ne a hasizom igénybevételével, hanem inkább a térdek rogyasztásával végezze. 

Az ilyen "megsebzett" hasfalat érdemes szoros a hasfalat megtartó "fűzőbe" fogni. 

A hasfal megtartására az eszközforgalmazók is ajánlanak egyszerűbb eszközöket, amelyeknek nem mindegyike OEP támogatott. Ilyen a Replant Med sztómazsák rögzítő deréköv családja, ami a nap 24 órájában - fizikai aktivitásnál is - extra biztonságot nyújt. Sportoláskor, kertészkedéskor vagy pl. fekvő testhelyzetben is a test síkjában tarja a sztómazsákot, ezáltal nagyobb magabiztosságot ad viselőjének és tarja is egy kicsit a hasfalat. Annyira nem szoros, hogy akadályozná a széklet zsákba jutását, de a zsák a derékövön kívülre is helyezhető.  (http://www.replant.hu/hu/termekek/category/view/15

   

A kétrészes sztómazsákokhoz forgalmaznak egy övet, amelyet rendszeresen használva megelőzhetjük, lassíthatjuk a sérv kialakulását.

Az  egyrészes zsákokhoz is forgalmaznak egy "gyűrűt" amely övvel rögzítve tartja a sztómát.

  

A fentebb bemutatott eszközöknél egy fokozattal többet segít a következő, a gyógyászati segédeszköz boltokban megvásárolható sérvkötő. Nagyon nagy a kínálat.

Akinek kiszámítható, hogy mikor töltődik a széklet a zsákba, azok ezen időszakra vegyék le a fűzőt. Akinél nem kiszámítható a széklet zsákba áramlása, azok részére a fejlett eszközellátással rendelkező országokban széles a kínálat. Ezek beszerzése körülményes, ezért képekben bemutatunk kratív sztómások részére megoldásokat. Ezek az eszközök a sztóma tartásán túl sportolás közbeni használata is előnyös, hogy kivédje a sztóma sérülését egy oda pattanó labdától vagy a sport társsal való ütközéstől. Beszéljenek a képek.

 

  

  

 

Ezekre a fenti övekre borítható rá a hasi sérvkötő. Az alábbi kép azt mutatja be, hogy a kreatív sztómás mit tett a sérvkötő alá, hogy a széklet akadálytalanul tudjon a zsákba jutni.

   

 A már kialakult sztómasérvre méretre készített sérvkötők rendelhetők OEP támogatással. Ezekre a sérvkötő csak átmeneti megoldás lehet. Igazi megoldást a műtét hozhat.

Itt egy sztómás karrier, ami bejárta a netet. Szakember (gyógytornász) nélkül nem javaslom, hogy ilyenbe belekezdjünk. 

Az ő története.

Edzés hasi műtét előtt vagy után. (kattints!)

vissza

 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.