Sztóma körüli sérv

 A sztóma műtét leggyakoribb műtét utáni szövődménye a sztóma körüli sérv. (hernia parastomális). Amely a sztóma körül alakulhat ki és a sztóma elődomborodásával jár. Előfordulása nagyon gyakori. 

 

A hasfal feladata, hogy a hasüregi szerveket védje, elzárja a külvilágtól. Normális állapota az, ha nincs rajta semmilyen folytonossági megszakadás, az anatómiai rétegek sértetlen állapotban vannak. 

A sztoma ezen a zárt burkolaton egy rendellenes nyílást jelent, azaz egy sérvkaput, megszakítja a belső nyomásnak ellenálló hasfal folytonosságát.

Igaz, hogy ezt a nyílást a rajta keresztül vezetett bélkaccsal zárjuk, de a bélfal konzisztenciája egészen más, mint a hasfalat alkotó szöveteké. A mi szempontunkból nézve sokkal gyengébb környezeténél, könnyen megnyúlik a gondos kivarrás ellenére is. Így ez a terület kevésbé tud ellenállni a hasüregben uralkodó pozitív belső nyomásnak. A nyílásra emellett folyamatos szétfeszítő erő is hat. Az elmondottak mellett a több egymáson fekvő elemből álló és több irányú mozgást végző hasfali rétegek is hozzájárulnak a nyílás alakváltoztatásaihoz.

A sérv kialakulásában több tényező is közrejátszhat:

  • Közrejátszhat a műtéti technika
  • Hajlam 
  • Hízás

Egy általános tájékoztatás a hasfali sérvek műtétjéről itt olvasható.

 Megelőzés

A szómaképző műtét után a sztómást kioktatják a segédeszközök használatára, étkezési tanácsokkal látják el és felhívják a figyelmét, hogy a hasi izmokat kíméletesen vegye igénybe, legalább egy évig. Emelést ne a hasizom igénybevételével, hanem inkább a térdek rogyasztásával végezze. 

Az ilyen "megsebzett" hasfalat érdemes szoros a hasfalat megtartó "fűzőbe" fogni. 

A hasfal megtartására az eszközforgalmazók is ajánlanak egyszerűbb eszközöket, amelyeknek nem mindegyike OEP támogatott. Ilyen a Replant Med sztómazsák rögzítő deréköv családja, ami a nap 24 órájában - fizikai aktivitásnál is - extra biztonságot nyújt. Sportoláskor, kertészkedéskor vagy pl. fekvő testhelyzetben is a test síkjában tarja a sztómazsákot, ezáltal nagyobb magabiztosságot ad viselőjének és tarja is egy kicsit a hasfalat. Annyira nem szoros, hogy akadályozná a széklet zsákba jutását, de a zsák a derékövön kívülre is helyezhető.  (http://www.replant.hu/hu/termekek/category/view/15

   

A kétrészes sztómazsákokhoz forgalmaznak egy övet, amelyet rendszeresen használva megelőzhetjük, lassíthatjuk a sérv kialakulását.

Az  egyrészes zsákokhoz is forgalmaznak egy "gyűrűt" amely övvel rögzítve tartja a sztómát.

  

A fentebb bemutatott eszközöknél egy fokozattal többet segít a következő, a gyógyászati segédeszköz boltokban megvásárolható sérvkötő. Nagyon nagy a kínálat.

Akinek kiszámítható, hogy mikor töltődik a széklet a zsákba, azok ezen időszakra vegyék le a fűzőt. Előfordulhat, hogy a szoros fűző akadályozza a zsák "töltődését". Ez néhány órára megengedhető. Úgy működik, mint egy záróizom. A használója megérzi, hogy a bélben uralkodó feszültség, miatt oldani kell a fűzőt. (haskötőt) A kivágott haskötő éppen a sztómát nem fogja, tehát sztómasérvre használni nincs sok értelme. Azoknál, akiknél a széklet nem kiszámítható a széklet zsákba áramlása, azok részére a fejlett eszközellátással rendelkező országokban széles a kínálat. (alábbi képek) Ezek beszerzése körülményes, ezért képekben bemutatunk kratív sztómások részére megoldásokat. Ezek az eszközök a sztóma tartásán túl sportolás közbeni használata is előnyös, hogy kivédje a sztóma sérülését egy oda pattanó labdától vagy a sport társsal való ütközéstől. Beszéljenek a képek.

 

  

A fenti képek külföldön megvásárolható eszközöket mutatnak be. Ezekre felhelyezhető az általános sérvkötő. Az eszközök feladata, hogy ne szorítsák le a sztóma "kijáratát". A széklet akadálytalanul a zsákba jusson.

Alább kreatív sztómások megoldásai láthatók.

   

   

Alább egy lapos flakonból fabrikált eszköz.

   

 A már kialakult sztómasérvre méretre készített sérvkötők rendelhetők OEP támogatással. Ezekre a sérvkötő csak átmeneti megoldás lehet. Igazi megoldást a műtét hozhat.

az alábbiak forrása: robertkorhaz.hu weboldal

A kialakult sérv csak műtéttel orvosolható,megoldása egyértelműen a műtét.

Szembe kell nézni a ténnyel - a sérv a hasfal végleges sérülése, idővel csak nagyobbodik. Spontán megoldódása vagy visszafejlődése felnőtt korban nem fordul elő. A sérv észleléséhez képest mielőbb elvégzett műtét veheti elejét az állapot romlásának, az esetleges szövődmény kialakulásának.

Tévhitek a sérvek kezeléséről

Az interneten böngészve sok téves információ olvasható, pl. hogy a fájdalmatlan sérv esetén nem szükséges műtétet végezni. A sérv nem jár feltétlenül fájdalommal, így ez a megközelítés csupán tévhit.

Figyelem! Haskötő használata csak késlelteti ezt a folyamatot, ez a kezelési mód ma elavult!

A hasfali, műtét utáni sérv minél hamarabb megoldást kíván, mivel később a hasfal struktúrája már nem mindig állítható helyre tökéletesen!

EGYÜTT ÉLNI VAGY SZABADULNI?

Mi a veszélye a sérvnek? Alapvetően a sérv sok kellemetlenséget okozhat, vannak esetek, amikor komoly fájdalommal is jár vagy székrekedést okoz. Ám igazi veszélye az, ha a sérvtartalom kizáródik. Ilyenkor a kitüremkedett szervek visszaútja lezárul, a kiszorult rész megduzzad, kézzel visszailleszthetetlen. Ebben az esetben a kizáródott sérvtartalom vérellátása veszélybe kerül, esetleg megszűnik, így a szerv elhalhat. Ha például bélszakasz záródik ki és hal el, akkor életveszélyes állapot, bélelzáródás alakul ki, ami azonnali sebészi beavatkozás nélkül szinte biztosan halálhoz vezet.

Ez a folyamatosan jelenlévő veszély az oka annak, hogy minden sérv esetében a mihamarabbi operáció az optimális megoldás. Annál is inkább, mivel minél kisebb a sérv, annál kevesebb szövődménnyel, jobb eredménnyel operálható.

 

A továbbiakban egy sztómás karriert mutatok be, ami bejárta a netet. Szakember (gyógytornász) nélkül nem javaslom, hogy ilyenbe belekezdjünk. 

Az ő története.

Edzés hasi műtét előtt vagy után. (kattints!)

Szétnyílt hasizom

A témáról a nemzetközi szakirodalomban talált kitünő szakcikk gépi fordítása. Szerző:  María Laura Márquez venezuela általános orvos.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.