Milyen ellátásra jogosult a sztómás?

 Hazánkban 5 eszközforgalmazó biztosít sztómások részére segédeszközöket. Tételesen a B.Braun, Coloplast, Dansac, Mediszintech, Replant Med

 A sztómások jogainak kartája lehetővé teszi, hogy minden a Nemzeti Egészsgügyi Alapkezelő (volt OEP) listájában szereplő segédeszközből joga van a betegnek választani.

A sztómások többnyire a műtétet végző kórház sebészeti osztályán íratják ki egy negyedévre a társadalombiztosítási támogatással igénybe vehető sztómaterápiás eszközt. De lehetőségük van lakhelyükhöz közelebb eső sebészet, urológia, klinikai onkológia, sugárterápia, fizikális medicina és rehabilitációs orvoslás, gyermeksebészet, szülészet-nőgyógyászat, gyermeknőgyógyászat szakképesítéssel rendelkező orvos igénybevételére a recept íráshoz.

A kihordási időre rendelhető mennyiség egy sztómára vonatkozik. Tápcsatornán kialakult fisztula esetén nyitott sztómazsákból naponta 1 db rendelhető. A kihordási időre azonos eszköz többféle típusa is rendelhető azzal a megkötéssel, hogy ezen eszközök együttes mennyisége az egyes termékek rendelhető mennyiségei közül az alacsonyabbat nem haladhatja meg.

Itt található a társadalombiztosítás által támogatott termékek havonta frissülő listája. 

Negyedévre kiírható zsák mennyiség:

 Érthetetlen, hogy miért szabják meg 3 hónapra egységesen a kiírható zsák mennyiségét. Az "átlag" sztómásnak elegendő ez a mennyiség. De van akinek sok, van akinek kevés. Elterjedt gyakorlat, hogy a nővérek az eszközforgalmazók nyomására háromhavonta kiíratják a negyedéves mennyiséget, ha kell hanem. Azzal a megjegyzéssel teszik, hogy ha nem veszitek igénybe lecsökkentik a negyedéves adagot.

Ez a zsák semmi másra nem használható.

Az ellátó jobban járna, ha a beteg igényére bízná a kiíratást. Így akinek kevesebb szükséges azok akkor iratják ki amikor szükségük van rá. Akinek többre van szüksége az nem izgul, hogy zsák nélkül marad. 16 éves sztómás civilszervezeti tapasztalatom alapján állítom, hogy az eszközellátó szerv (NEAK) költségvetése nem sinylené meg ha ebben nem szabna kvótát.

Állításom igazolható azzal is, ha beüti a keresőbe: "sztómazsák eladó" A szinte ingyen megkapott ~500 - 800,-Ft értékű eszközöket 50-100,-Ft/darabáron hirdetik. 

Mindaddig amíg eljutunk odáig, hogy mindenki igénye szerint kap addig azoknak, akiknek kevés a negyedévre kiírt zsák mennyiség (és egyéb sztóma ellátáshoz szükséges eszköz), azok méltányossági kérelmmel juthatnak többlet ellátáshoz. A méltányossági ellátás menete ide kattintva megismerhető.

A negyedévre kiírható sztómazsákért az árának 2% -t fizeti a jogosult. (a zsákok átlagára mérettől minőségtől függően ~800,-Ft)

A sztómás a társadalombiztosítás terhére 50%-os hozzájárulással úgynevezett Bőrvédő kiírására (paszta) jogosult. Három hónapra 3 db - iratható ki.

A pasztát szigetelő anyagként használjuk, közvetlenül a sztóma köré. A pasztát vizes kézzel a sztóma köré kell igazítani, majd megszárítani, hogy a pasztában található alkohol elpárologjon és a sztóma köré tapadjon. Így tölti be a paszta szigetelő szerepét. A köztudatban elterjedt, hogy a paszta ragasztóanyag, azonban ez nem így van, inkább szigetelő, illetve felület kiegyenlítő funkciója van. Alkalmas ​műtéti hegek, bőrráncok kiegyenlítésére, megakadályozza a széklet alaplap alá történő szivárgását. Továbbá kitölti a heges, redős felszínt, a bőr egyenetlenségeit. Felszívja a felesleges nedvességet a bőrről és a sztómáról.

Sztómaterápiás eszközök forgalmazásávak foglalkozó webáruházak 

A Nemzeti Egészségügyi Alapkezelő segédeszköz jegyzéke. ugorjon a (09 SZEMÉLYI GONDOSKODÁS ÉS VÉDELEM SEGÉDESZKÖZEI) -re, majd a (09 18 SZTÓMATERÁPIÁS SEGÉDESZKÖZÖK) -re

A sztómások jogai NEAK publikáció szerint.

Önrendelkezéshez való jog.

 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.