Visegrádi négyek Sztomás Találkozója 2017. szeptember 8-9-10 Bojnice

Az összes résztvevő

A Visegrádi 4 országaiban működő Sztomás Szövetségek részére szólt az a meghívó, amelyben Jan Cackó úr, a SLOVILLCÓ elnöke, egy találkozóra hívta a cseh, lengyel, a szlovák és a magyar sztomaviselőket, Bojnicébe.
A kedves invitálás először szólt a magyarokhoz, mintegy kiterjesztendő, egy már régebben működő, háromoldalú, szlovák- cseh- lengyel kapcsolatot. Ennek az együttműködésnek a szimbóluma egy háromlevelű lóhere, ami immáron kibontotta negyedik levelét is, a magyarokét.
Nem egészen újkeltű a magyar- szlovák kapcsolat, hiszen a Dorogi és az Érsekújvári klubok több éves barátságot ápolnak.
Minden országból 30 fő vehetett részt a találkozón, melynek Bojnicén, a Regia Hotel adott otthont.
A találkozó célja kettős rendeltetésű volt. Egyrészt a magyar csatlakozás tényének megerősítése, másrészt a résztvevő országok sztomaviselői életminőségének megismerése, segédeszközökkel történő ellátásának minősége, a juttatások formája, mennyisége, fajtái.
Az első napon a könnyed rehabilitációt finom ebéd, kulturális műsor, majd a vacsora utáni táncmulatság biztosította. 
Másnap a komoly munkáé volt a főszerep. A V4 országai bemutatkoztak, majd bemutatták, milyen módon, milyen mennyiségben, milyen térítés mellett kapják a segédeszközöket a sztomaviselők. Megtudtuk, hogy, bizony, ezek a számok eltérőek voltak az egyes 
országokban. Sajnálatos, hogy minden előadó más szemszögből mutatta be saját országa sztómásainak ellátását, így „közös nevező” nélkül nehéz összehasonlítást tenni. Annyi azonban megállapítható volt, hogy a szlovák sztómások ellátása a legjobb. Mi magyarok arra lehetünk büszkék, hogy az ILCO szövetséget forrással csak nálunk támogatja az állam. 
A találkozón határozat született miszerint a résztvevők a Přerovi ILCO Egyesület elnöke közvetítésével, (Josev Matousek, Csehország) – aki uniós biztos - kérik a sztómások ellátásának egységesítését az unión belül.

A konferenciát követően ebéd, majd szabadprogram volt. Ennek keretében megismerkedtünk a város nevezetességeivel, a Közép-európa legszebb vára kitüntető címet viselő Bajmóci várral. A Dinó Parkkal, és az Őskori Múzeummal.

Vacsora után tánccal, vidámsággal búcsúztunk el egymástól, a régi és új barátoktól.
Köszönjük a lehetőséget a sortársi együttműködésre, a közös programokra, a problémák közös megoldására! 
„A sztoma nem ismer határokat” – mondta Jan Cackó úr a konferencia bevezetőjében!

Bebizonyosodott, hogy a sorstársi összefogás sem ismeri a határokat!

Köszönettel: Kovács Istvánné a Nyíregyházi ILCO elnöke

A magyar résztvevők
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.