Sztómások V4-es találkozója

A visegrádi négyeket is alkotó három államban - Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában a három államhatár érintkezésénél található ILCO egyesületek a 2000. év után évi rendszerességgel sztómás találkozókat rendeztek.  2005-ben a találkozókat a résztvevő államok ILCO szövetségei országos szintre bővítették és évente rotációval az alkotó államokban rendezték meg. Idén rendezték meg ezt 13. alkalommal. (2014-ben a MISZ háromtagú küldöttsége megfigyelőként részese volt egy ilyen találkozónak.) Ezek a találkozók adták apropóját a SLOVILCO azon kezdeményezésének, hogy egy nemzetközi sztómás találkozót hozzanak létre a Visegrádi Alaphoz beadott pályázattal. A pályázat második próbálkozás után sikeres volt. Ennek köszönhetően Bajmócon szeptember 8-10. között a találkozó létrejön.

Egy kis összefoglaló a V4-ről:    

A visegrádi egyezmény létrejöttének apropóját egy középkori megállapodás adta. A visegrádi királyi palotában 1335 novemberében Károly Róbert magyar király kezdeményezésére tanácskozást tartottak III. Kázmér lengyel és Luxemburgi János cseh király részvételével. A három ország (ma már négy) találkozójának célja az volt, hogy elsimítsák ellentéteiket és gazdasági-politikai együttműködésben állapodjanak meg Bécs ellenében. Ez az együttműködés olyan sikeres volt, hogy a három királyság gazdasága ebben a korban virágkorát élte. A visegrádi négyek a négy közép-európai posztkommunista ország, a Cseh Köztársaság, a Magyar Köztársaság, a Lengyel Köztársaság és a Szlovák Köztársaság nem hivatalos neve.

Mi adja az apropóját a sztómás találkozónak?

Azonos fogyatékkal élünk, hasonló diagnózissal. Cseréljük ki tapasztalataikat, hiszen ugyanazokkal az egészségügyi problémákkal, hasonló diagnózisokkal, ugyanazokat az orvostechnikai eszközöket használjuk. Ugyanazok a stomikus orvosi segédeszközök gyártói látnak el, de különböző szociálpolitikai lehetőségek vannak államainkban. A találkozón beszéljünk erről. 

A Slovilco a résztvevőket ezzel az angolnyelvű meghívóval invitálja.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.