II/2. Túranap

2017. 08. 12. Tompahát - Mezőtúr 100,9 km

Másnap korán indultunk, 100,9 km áll előttünk. 11 km tekerés után Nagymágocson a Károlyi kastély előtt pecsételünk. Tovább haladva Árpádhalom előtt kidurrant Imre bicikli belsője. Sikerül félóra alatt megragasztani, de sérült a külső, a megoldás csak ideiglenes. ​Beérve Árpádhalomra egy segítőkész helybéli lakos egy kis élelmiszer boltba kalauzolt. Nem hittünk a szemünknek a nagy létszámú alföldi kerékpárosok miatt itt a kisboltok felkészültek kerékpár alkatrészek árusítására is. Vettünk egy külsőt, de az ügyetlen szerelés miatt a pumpálás közben kidurrant újból a belső. Vettünk egy belsőt, az ismételt szerelés sikeres volt. Elmúlt dél amikor tovább indultunk. Gádoroson egy festéküzletben pecsételtünk. Eperjes érintve, észak felé haladva, át a Szarvasi-Holt-Körös felett átívelő kis hídon.

Szarvas. Nem mentetünk be az Arborétumba, itt volt a hivatalos pecsételőhely, de a városban több felé volt elfogadott pecséthely. Az élőfa gyűjteményt amelyet 82 hektáron gondoznak, közel 1600 fa és cserje található itt, elhagyva,  túránk a gáton folytatódott, ahol a Hármas-Körös töltésére fordultunk, itt volt a révátkelő, majd újra töltésen haladtunk.

 Peresi gátőrház. Itt adtak pecsétet. Ránk esteledett és az eső is szemergett. Világításunk bekapcsolva értünk Mezőtúrra a volt főiskola kollégiumába. 22:30-ra. Nem kellett altató. Nagy teljesítmény volt. Pecsételő helyet majd holnap keressük meg.

Mezőtúr. A Szolnok-Túri-síkon a Hortobágy-Berettyó partján, Szolnoktól 30 km re fekvő település. 1219 től van írásos emlék. Jelentős régészeti leletei vannak. Nagy Lajos király 1378 ban mezővárossá nyilvánította. Vásártartási joga volt, vámszedési jogot és vámmentességet kapott,.Számos múzeum, fazekas múzeum , itt pecsételtetek.  Műemlék jellegű templom található a városban. 

vissza        harmadik túranap

 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.