Amikor a széklet feltapad a sztóma körül

A forgalmazók használati utasításaikban nem sok magyarázatot adnak arra az estre, amikor a széklet feltapad a zsákban a sztóma körül. A kialakult helyzetet a legtöbb sztómás nem is érti. A feltapadásnak két oka lehet. Az egyik ok az, hogy a széklet betöltődését nem kisérte bélgáz, ami tartállyá képezte volna a zsákot. Így vákuum képződött. Nincs több hely a zsákban. A fólia nem képes megnyúlni. (mint a lufi gumis anyaga) A további széklet betöltődés lenyomja a zsákot. 

 

A következő kisérlettel próbálom megértetni a jelenséget. Az átlátszó egyrészes sztómazsákon egy meleg szöggel lyukat készítek. A lyukat leragasztom a zsákhoz kapott ragasztókoronggal. A zsákba üveggolyókat dobok. Az üveggolyók a vákuum hatására feltapadnak a zsákban. Amikor a ragasztót eltávolítom a golyók lecsúsznak a zsák aljába, miközben a lyukon levegőt szívnak be. 

Nem véletlenül gyártanak az alábbi képen látható zsákot is, amelyen egy kis lezárható lyuk segítségével lehetővé teszik, hogy a vákuumot megszüntessük. A megoldást szabadalom védi. 

Folytatás következik ....

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.