A szénszűrőröl

Nyitható zárható szelep, vákuum megelőzésére és gáz kiengedésre.

Ebben a cikkben a jelensorok írója műszaki ismeretei szerint kialakított véleményét írja le. Ezt a véleményt a legtöbb sztómás megerősítette, azaz a szénszűrőn át a zsákból bűz jön ki.

A zsákban a szűrő csak egy parasztvakítás. A gyártónak profit. 

Az egészséges ember fenekében nincs szénszűrő. Az egészséges ember se pukkant az orrunk alá, hanem félrevonul.
A sztómás, ha gázfröccsöt kapott, vonuljon félre és eressze ki a zsák gáztartalmát.
A szénszűrő kémiai okok miatt alkalmatlan szag szűrésre.
Alkalmas viszont a ruha elszínezésére.
A szénszűrő csak növeli a zsák árát. Kíváncsi lennék, hogyan vették be ezt a trükköt azok akik jóváhagyták, hogy a zsákban legyen szénszűrő.

Miért nem működik a szénszűrő?

A szénszűrő csak száraz gázt tud megszűrni. Az aktív szén nanoméretű pórusokban köti meg a szagos anyagokat. Ha nedvesség, páralecsapódás borítja a felületet, akkor a gáz nem jut el az apró pórusokba, és nem működik az adszorpció. A páraleválás pedig elkerülhetetlen, hisz a távozó gáz nedvességgel telített és testhőmérsékletű. A szűrő elkerülhetetlenül hidegebb, pár fok hűlés esetén is létrejön a víz kondenzációja. Az aktív szén elé valami nedvességet megkötő anyagot (pl szilikagélt) szükséges tenni, mert különben kizárt, hogy jól működjön.
Másik probléma, hogy a szűrőt, úgy helyezik el a zsákon, hogy a sztóma fölött van a zsák peremén. Amikor széklet van a zsák aljában az lehúzza a zsák peremén lévő szűrőt és az pont a sztóma elé kerül. (Csak a tervező fejében a tervezőasztalon van olyan állásban a zsák, ahogy felhelyezzük.) A szűrő éppen a sztómanyílás elé kerül és a széklet azonnal célba veszi a szűrőt. Vannak zsákok, amelyekben egy kis fólia "labirintust" képeznek, hogy azon át érje el a gáz a szűrőt. (ez se ér semmit)

Van már olyan lehetőség, hogy a zsákra egy külön kis szelep ragasztható fel, ami kinyitható illetve bezárható. Így amikor vákuum alá kerül a zsák kinyitható és levegő ereszthető bele. Ha felfúvódik a zsák ki lehet ereszteni a gázt. (bevezető kép) Ezt a szelepet 1 dolláros áron lehet megvásárolni és külön kell felragasztani a zsákra. A forgalmazója nem gyárt zsákot, de a módszert szabadalommal levédte. A zsák gyártóknak meg kellene vásárolniuk a licenszet. Ha ezt megtennék sokkal használhatóbb zsákhoz jutnának a sztómások. Erről itt részletesebb informáciok vannak.

A sztómazsákok dobozaiban ragasztó korongok találhatók, ezeket a korongokat arra lehet használni, hogy a felfúvódott és ezért tűvel kiszúrt zsákon keletkezett lyukat leragasszuk.

A forgalmazó használati utasításán a következő szöveg található: "A zsákokban beépített szűrő található. Minden csomag tartalmaz szűrő lezárókat, amelyek zuhanyozás vagy úszás esetén használhatóak, illetve amelyek megakadályozzák, hogy szag szivárogjon ki a zsákból. A szűrő lezárókat a szűrő nyílására kell helyezni. " 

A szűrőt valóban érdemes leragasztani azonnal a zsák felhelyezéskor, mert ha a zsákban nem marad gáz az alaplapot és az alaplappal szemközti fóliafalat a széklet összeragasztja. Az ezután érkező széklet letólja a hasfalról a zsákot. (külföldi irodalom pacaking hatásként említi ezt a jelenséget) Törekedni kell arra, hogy a zsákban mindig legyen némi gáz, azaz ballonos legyen. Ha a lezárt és ballonos zsák elvesztette a balonosságát az a tény arra figyelmeztet, hogy megkezdődött a zsák leválása, a széklet utat tört magának az alaplap alatt. Cserélni kell a zsákot!

Az egyesületünk rendszeresen kap Németországból adományként zsákot. A legtöbbön nincs szénszűrő.

Egy angol sztómás topikban is azon értetlenkednek a fórumozók, hogy mi értelme a szénszűrőnek.

Magam a forgalmazók kiállításain sokszor szóvá tettem - vitatkoztam a kiállítókkal. Már menekülnek előlem. "Nem mi gyártjuk, mi csak forgalmazzuk."

Nagyon örülnék, ha valaki leállna velem mindezt megbeszélni és cáfolná a megállapításaim. 

A nővérek az eszközforgalmazók magyarázatait adják tovább. Magukon kipróbálni nem tudják. A sztómás sem tud korrekt kisérletet végezni, mert nem minden gáz szagos. Ha nem szagos gáz kerül a zsákba, azt hiszi, hogy működött a szűrő. Azt fontolgatom, hogy a Nemzeti Fogyasztásvédelmi Hatósághoz fordulok. Ők laborotóriumi körülmények között igazolni tudják állításom, vagy meg tudják cáfolni. Ha az eszközforgalmazók végeztek ilyen vizsgálatot, az a kérésem, hogy mutassák be. Egyáltalán melyik hatóság az, amelyik ebben a kérdésben illetékes? Az OEP-et 2010- ben felkerestem. Útvesztőbe küldtek.

vissza

 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.