Egyrészes zsákból kétrészes

Mielőtt az ötlet lényegét bemutatnám ismertetetem az ötlet előzményeit. 

Ismereteim szerint a Convatec és a B.Braun a kétrészes sztómazsák fejlesztés során pár évvel ezelőtt egy új rendszerű kétrészes sztómazsák rendszert fejlesztett ki. ( Convatec Esteem synergy a B.braun Flexima Key márka néven) Az ötlet lényege, hogy az alaplap nem rendelkezik műanyag karimával, amire a zsák felpattintással rögzült. Ebben a megoldásban egy hydrokoloiddal  egy egységet képező sík műanyag fóliát rögzítenek a hasfalra és erre nem felpattintással hanem felragasztással rögzült a zsák. (tehát a zsákot nem a hasfalra ragasztjuk hanam a közbeiktatott alaplap sík tapadófelületére) A Convatec ezen eszköz forgalmazását nálunk már megszüntette, B.Braun még forgalmazza. 

A megoldás lényege képekben bemutatva: 

Alaplap

A zsák

Felhelyezés

A fent megoldásból kiindulva magunk is készíthetünk ilyet.

Két megoldás van:

1.) Egy zsákról ollóval leválasztjuk az alaplapot és csak az alaplapot ragasztjuk a sztómára.

Majd erre az alaplapra - és nem a bőrünkre ragasztjuk a zsákot. Ezzel a módszerrel pontosabban ellenőrizhető a kivágott lyuk pontos illesztése a sztómára. Könnyebb a pasztával a sztóma nyakat körbe kenni.

Az ilyen módon képzett alaplapra felragasztandó zsáknak már nem fontos a lyuk pontos méretrevágása. Sőt ajánlatos minél nagyobbra vágni a lyukat, hogy könnyebben le lehessen venni az alaplapról. Ha a zsákcserét ügyesen végezzük azaz úgy vesszük le a zsákot, hogy az alaplap fent maradjon a hason, akkor akár 3 zsákcserét is kibír az alaplap.

2.) A korábban a hasfalunkra ragasztott zsákot nem vesszük le, hanem a zsákot ovatosan ollóval levágjuk az alaplapról. (abban az esetben, ha az alaplap hibátlanul tapad)

Ha jól tapadt az alaplap a bőrön a zsáktól elkülönített alaplapot alaposan letisztítjuk a szennyeződéstől majd megszárítjuk és erre ragasztjuk a következő zsákot.  

Pótolja ez a megoldás a peristomális bőrvédelmet biztosító  Brava védőmaszkot amihez nehéz gyorsan hozzájutni a bajban lévőnek

vissza

 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.