Perisztomális bőr: Itt vannak a tippek, hogy a bőre egészségét megőrizze

Forrás: Hollister

A bőr egészsége nagyon fontos, ha sztómája van. A sztómája körüli bőr állapota befolyásolhatja életminőségét. Itt megtudhatja, hogyan és miért.

Ismerje meg a perisztomális bőrápolás fontosságát.

Ha nemrégiben sztóma műtéten esett át, hallhatott a bőrápolás vagy a bőr egészségének fontosságáról. Meglepő lehet, ha megtudja, hogy a bőr egészsége fontos szerepet játszik az egészséges, kényelmes életmód visszaszerzésében és fenntartásában a sztóma műtét után.

Miért? Mivel a sztóma körüli bőr állapota vagy megkönnyítheti a sztómával való törődést, vagy komplikációkat okozhat, amelyek ronthatják az életminőséget.

Mi a tét
A sztóma körüli bőrterületet perisztomális bőrnek nevezzük. Ez a kis bőrterület nagy hatással lehet általános egészségi állapotára és kényelmére. Sajnos a legtöbb sztómás ember perisztomális bőrproblémákat tapasztal életének egy pontján. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a sztómások 75 százaléka tapasztal perisztomális bőrbetegséget, röviden PSC-t. A PSC-knek számos negatív hatása van, amelyek mindegyike jelentős problémákat okozhat, például:

  • Szivárgás
  • Fájdalom
  • Irritáció, viszketés és általános kényelmetlenség
  • Kellemetlen szagok
  • További egészségügyi költségek
  • További idő ezen kérdések kezelésére

A jó hír az, hogy rengeteg mindent tehet annak érdekében, hogy egészséges legyen a perisztomális bőr, és megpróbálja elkerülni ezeket a problémákat.

Hogyan válhat egészségtelenné
a perisztomális bőr? Fontos megérteni, hogy a perisztomális bőr hogyan befolyásolja a sztómát. A sztóma körüli bőr állapota közvetlen hatással van arra, hogy az alaplap tapad-e a hasára, ami befolyásolhatja a kényelmet, a magabiztosságot és még sok mást.

  • A sztómafolyadék-szivárgásnak kitett bőr jelentős kockázatot jelent a PSC szempontjából 
  • A túl gyakori csere károsíthatják vagy megsérthetik a bőrt, ez a fajta komplikáció az úgynevezett „bőrcsupaszítás”
  • A szivárgás és a gyakori bőrgát változások egyaránt csökkentik a zsák megfelelő működésének képességét
  • Ha PSC fordul elő, a bőröd továbbra is kitett a további károsodások kockázatának, és ördögi körforgás következhet be

Ezért olyan fontos a megfelelően illeszkedő, a megfelelő összetevőkből készült alaplap, amely segít megvédeni a bőrt a sztómából távozó váladék irritációjától. Ez is segíti a zsák helyben maradását.

Potenciális perisztomális bőrbetegségek (PSC)
Mivel a PSC-k nagyon gyakoriak, sokan úgy vélik, hogy ezek a problémák csak egy normális része a sztómával való életnek. Ez nem igaz. Nem kell elfogadnia a PSC-vel járó fájdalmat és problémákat.

Kezdje néhány alapvető rutinszerű bőrápolási szokás megismerésével . A megfelelő zsák kiválasztásakor figyelembe kell venni azokat a termékeket is, amelyekbe ceramidot, az emberi bőr természetes összetevőjét adják, amely támogatja az egészséges bőrt.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.