Alapvető higiénés és perisztomális bőrápolási tippek

Forrás: Hollister

A jó napi higiénia és a bőrápolási rutin elősegíti az egészséges perisztomális bőr elősegítését. Vigyázzon magára ezzel az alapvető tudással.

A sztóma műtét után fontos, hogy tudja, hogyan vigyázzon otthon a sztómájára. Ez magában foglalja a fizikai higiéniát és a sztóma körüli bőr gondozását. Fedezze fel ezeket az alapvető tippeket.

Perisztomális bőrápolás

A sztóma körüli bőrt perisztomális bőrnek nevezzük. Íme néhány praktikus tipp az egészség megőrzéséhez:

Szokjon rá, hogy minden alkalommal, amikor lecseréli a zsákot, tisztítsa meg a perisztomális bőrt

A legtöbb ember számára a víz elegendő a bőr tisztításához.  Ha inkább szappant használ, akkor a legjobb, ha hidratálók, illatanyagok és parfümök nélkül használja, mivel ez megzavarhatja a bőrzáródást.

Ha vörös, törött vagy nedves bőrt fedez fel a sztóma körül, vegye fel a kapcsolatot az osztómiát gondozó nővérrel vagy az egészségügyi szakemberrel

Rendszeresen vizsgálja meg perisztomális bőrét, hogy ellenőrizze az esetleges változásokat, és biztosítsa, hogy egészséges legyen

A perisztomális bőrnek érintetlennek kell maradnia irritáció, kiütés vagy bőrpír nélkül. Úgy kell kinéznie, mint bárhol máshol a testén.

Fürdés és zuhanyozás

Sztómával ugyanúgy zuhanyozhat vagy fürödhet, mint korábban. A szappan és a víz nem fog folyni a sztómájába, és semmilyen módon nem bántja.

Íme néhány hasznos tipp:

Zuhanyozhat vagy fürödhet tasakjával  vagy anélkül. Ha azonban a kétrészes rendszerűnél eltávolítják a zsákot, gyengülhet az alaplap tapadása.

Ha úgy találja, hogy az alaplap tapadása ilyenkor gyengül, akkor a legjobb, ha a tasakot rajta hagyja, vagy eltávolítja az alaplapot is.

A szappanmaradványok néha megzavarhatják, hogy az alaplap jól tapadjon a bőrére, ezért válasszon olyan tisztítószert, amely nem tartalmaz maradványokat, hidratálókat és olajokat

Ha kétrészes tasakrendszert használ, érdemes lecserélni a zsákot a zuhanyzás után. Így szárazon tarthatja azt, amelyet általában visel.

Kövesse ezeket a tippeket, hogy biztonságosan megőrizze zacskórendszerét és erős legyen az alaplap tapadása, így magabiztosan tud fürdeni és zuhanyozni.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.