A bőr szövődményeinek hatása

Forrás: Hollister

(PSC = sztóma körüli bőr betegsége)

Bár a perisztómás bőr általában egészségesnek indul, sajnos gyakran nem marad így. Számos tényező befolyásolja a bőrt, és problémákat okozhat. Ezeket a problémákat perisztomális bőrbetegségeknek vagy PSC-knek nevezik, és ezek többféleképpen befolyásolhatják az életedet.

A PSC-k az enyhétől a közepesen súlyosig terjedhetnek. Enyhe esetekben a bőr még mindig sértetlen, de lehet bőrpír, viszketés vagy kellemetlen érzés. Súlyos esetekben a bőr megtört, és nedvedzik, fekélyek, fájdalom és vérzés lehet. Még kisebb PSC-k is a következőket eredményezhetik:

Fájdalom és fájdalom

Ha a sztóma körüli bőr sérült, akkor valószínűleg fájni fog. A sztóma körüli bőrkárosodást szintén nehéz kezelni, mert az alaplapot az irritált terület fölé kell helyezni.

Ha PSC-jét szivárgás okozza, a bőrpír előrehaladhat nyers bőrt nyitva, amely nedvedzik vagy akár vérzik. Ez gyakran nagyon fájdalmas. Az ileosztómiában szenvedőknél a legnagyobb a kockázat ennek, ami szivárgáshoz vezethet. Ennek oka az emésztési enzimek, amelyek az ileostomia kimenetét nagyon maróvá teszik. A sztóma típusától függetlenül azonban a sztóma vagy a has alakjának változása miatt a tasakrendszer nem olyan jól illeszkedik, mint korábban, és szivárgáshoz vezethet.

Szivárgási ciklus

A sztómális kimenet maró hatású a bőrre. Ez viszont megnehezítheti az alaplap megfelelő illeszkedését. Ha a zacskórendszere nem illik jól a sztóma köré, szivárgást okozhat. A sérült tapadás további szivárgáshoz és bőrkárosodáshoz vezethet. A rossz tapadás vagy a rosszul illeszkedő alaplap nagyon gyakori cserét igényel, ami bőrcsupaszodáshoz vezethet. Ez egy ördögi kör, amelyet a PSC súlyosságával nehezebb megoldani.

Negatív hatás a társadalmi életedre

A kutatások azt sugallják, hogy még az enyhe bőrbetegségek is negatívan befolyásolhatják a közérzetedet, különösen, ha társadalmi életedhez kapcsolódnak. A PSC-k félelmet teremthetnek a szivárgástól, és érezhetik, hogy életminőségük sérült. Emellett elszigetelhetik az egyént, vagy tartózkodhatnak az egykor tetszett tevékenységektől.

Megnövekedett egészségügyi költségek és kórházi tartózkodás

A bőrbetegségek megléte szintén befolyásolhatja pénzügyeit, az egészségügyi ellátástól és a költségektől függően. Tanulmányok azt mutatják, hogy a sztóma műtét utáni bőrproblémák hozzájárulnak az ellátás magasabb költségéhez. A PSC-k hosszabb kórházi tartózkodással is társulnak.

A különböző típusú sztómiával rendelkező emberek négyéves vizsgálata * az egészségügyi költségeket, a kórházban töltött időt és a visszafogadásokat vizsgálta. A bőrbetegségekkel nem rendelkezőkhöz képest azokhoz, akiknél PSC alakult ki:

  • Medián különbsége 50 000 dollárral magasabb volt az egészségügyi költségekben 120 nap alatt
  • Kezdetben 54 százalékkal hosszabb ideig tartózkodott a kórházban
  • Magasabb volt a visszafogadás aránya
  • Alacsonyabb életminőség

Az egészségügyi közgazdászok úgy mérik az életminőséget, hogy mekérdezik az embereket arról, hogyan érzik magukat saját jólétükkel a kulcsfontosságú területeken. Az eredmények azt mutatják, hogy az egészséges perisztomális bőrű emberek jólétüket körülbelül ugyanúgy értékelik, mint a sztómával nem rendelkező emberek, ami nagyszerű hír.

Perisztomális bőrproblémák esetén azonban az ön által bejelentett életminőség csökken, és hasonlóan rangsorolódik, mint más súlyos egészségügyi problémák, különösen a PSC-k romlásával. Ez megerősíti, hogy a központok jelentős hatással vannak az életminőségedre.

A jó hírek

Bár a PSC-k gyakran előfordulnak, a bőr egészségének biztosítása érdekében lépéseket tehet. A perisztomális bőr rutinszerű ápolásán túl a ceramiddal infúzióval ellátott termékek kiválasztása pozitív hatással van a perisztomális bőr egészségére.

Egészségügyi csapata arra is oktathat, hogy miként lehet fenntartani az egészséges perisztomális bőrt. Ha mégis PSC-t tapasztal, azonnal lépjen kapcsolatba sztómát gondozó nővérével.

 

 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.