Beszéljünk a sztómazsák kvótáról

A sztómások megváltozott életvitelének legfontosabb segédeszköze a sztómazsák. Szómazsák nélkül elképzelhetetlen a civilizált társadalomban a sztóma műtéten átesett beteg élete. Ha nem lenne ilyen ellátásunk a következő képeken látható a harmadik világban élők sorsára lennénk utalva.

A sztómássá vált beteg székletének befogadására a hasfalra ragasztott sztómazsák hivatott. A zsák "töltését" a beteg nem tudja befolyásolni. Van akinek folyamatosan töltődik, van akinek napszakhoz kötődik, van akinek az étkezéssel szinkronizálódott és van akinek hasmenése van. Nincs két egyforma ember. 

Ennek ellenére szinte azonos mennyiségbe - kvótában - határoztákmeg a társadalom biztosítási hozzájárulással negyedévre igényelhető mennyiséget?

Van akinek sok, van akinek elég és van akinek kevés. 

Más mennyiségre van szüksége annak,

 • aki most került ki a kórházból és még csak tanulja a használatát
 • az idős száraz ráncos bőrű betegnek, akinek a bőrére nem tapad kellően a zsák
 • hasmenés esetén
 • kemoterápiás kezelés esetén 
 • más egy ileo
 • más egy colo
 • más egy urosztósztómás
 • és más egy gyermek mennyiségi igénye

Még is milyen szempontok vezérelték a törvényhozókat amikor így döntöttek és igényünkünket egyformának itélték?

Nyilvánvaló, hogy az egészségügy gazdálkodási kötelezettsége fontos szerep. Egy sztómás általam becsült éves zsákra fordított átlag költsége 480 ezer forint. 15 ezer sztómást feltételezve ez 7,2 milliárd forint. 

A sztómások zöme ha kell ha nem igénybe veszi az éves kvóta  mennyiséget, mert elterjedt hír, hogy ha nem veszik igénybe csökkenteni fogják a kvótát és ezért rosszul járnak azok akiknek éppen, hogy elég vagy kevés ebben a keretszámban meghatározott mennyiség. 

Nincs belelátásunk kik döntenek ebben a kérdésben. Kik képviselik a sztómásokat? Orvosok? A Magyar ILCO Szövetség? Annak vezetője is orvos.

Miért nem lehet a sztómásra bízni, hogy szükséglete szerint vegye igénybe ezt a nélkülözhetetlen segédeszközt. Ez másra nem használható! Fekete piaci ára csak a kvótás ellátás közepette van. Bizalommal kell a sztómás felhasználását fogadni. Ha feloldják a keretszámot nem fog a sztómás több zsákot igényelni. Nem tenné, mert a sűrű zsák csere megterheli a sztoma körüli bőrét. Hiszem, hogy a keretszám feloldása nem növelné a zsák fogyasztást.

Van lehetőség a NEAK általános méltányosségi eljárása keretében többlet mennyiségre "pályázni". Körülményes eljárás, szakértői igazolással vehető igénybe. Ennek elbírálási határideje 60 nap. A sztómás nem tud széklet szennyezettségtől fenyegetten 60 napot kivárni. Igaz teljes áron darabonként ezer forintos átlagáron hozzájuthat, de ezt kevesen tudják megfizetni. 

Mit tehetünk mindaddig, amig ez a rendelkezés él?  

Mit tehet a törvényhozó?

Felodja az időszakhoz kötött keretszámot. Megbízik a sztómásban, hogy szükséglete szerint igényli a zsákot. Meggyőződhet ezen állítás igazáról, ha ellenőrzi a kimutatásai alapján, hogy hány sztómás nem köti a zsák igénylését a negyedéves beszerzéshez. Ők azok, akik öntudatosan szükségletük szerint veszik igénybe az eszközt és nem találkoznak azzal az ösztökléssel "Vedd igénybe, mert különben csökkentik a kvótát"

A sztómás nem feltétlenül törvény ismerő. Nem tud róla, hogy társadalom biztosítással csak a számára szükséges segédeszközt veheti igénybe. Maga a gyógyszer fogyasztásban kialakult helyzet is ezt sugalja. Kiíratnak olyan gyógyszereket is amit nem használnak, amit majd kidobnak. Bár a megmaradt gyógyszereket a patikák befogadják. A sztómások is beadhatnák a megmaradt zsákokat a segédeszköz boltokba, de a sztómások zöme nincs kapcsolatban a segédeszköz üzletekkel, mert a forgalmazó postázza azt lakására. Megtapasztaltuk azt is, hogy gyógyászati segédeszköz boltba leadott zsákot az üzlet teljes áron adta el. 

Mit tehet a sztómás mindaddig amíg ez a rendelkezés fenn áll?

Ha törvénytisztelő csak akkor igényel zsákot és támogatott eszközt, amikor szüksége van rá. (az egy-két havi tartalék természetes. Ez fedezi a hasmenés és az esetleges szállításban mutatkozó fennakadást.)

Ha rendszeresen kiíratja a negyedéves kvótát és ezért többlete keletkezett, vagy elhunyt a sztómás és megmaradtak eszközei a kuka helyett az alábbiak szerint hasznosíthatja:

 • Átadja a sztómaterápiás nővérének
 • Facebookon működő sztómás közösségen keresztül felajánlja hiányban szenvedő sorstársainak
 • A méltányossági kérelmet bíráló szerv hozzon létre egy begyűjtő helyet, ahonnan újra elosztásra kerül. Lenne akkora készlete, hogy nem kellene 60 napos elbírálási határidő. 

Ezt a cikket elküldtem a NEAK-nak. A válaszban arról tájékoztattak, hogy a felvetett problémát törvény szabályozza, nem az Ő kompetenciájuk. Ahhoz, hogy a javaslataink megvalósuljanak törvénymódosításra van szükség. 

 

 

 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.