Szagok

A sztómások talán legnagyobb problémája a szagokkal való küzdelem. Sok esetben fantom érzés, mert a rendelkezésre álló modern eszközök helyes használatával ez a probléma nem létezhet. A jól felragasztott zsák teljesen elzárja a székletet a zsákon kívüli tértől. A modern sztómazacskók anyaga tökéletesen szagzáró, így a széklet illetve urosztómások esetén a vizelet szaga a zacskón belül marad. A zsákok biztonságos rögzítését a biokompatibilis hidrokolloid tapadózselatin biztosítja. A felhelyezéskor  a hidrokolloid lap körkörösen tökéletesen kell zárja a sztóma környékét, hogy az elszivárgást kiküszöböljük. Ha tisztán tartja a zacskót, és helyesen alkalmazza, akkor e szagokkal kizárólag zacskócsere vagy zacskóürítés idején találkozhat. Ha máskor tapasztalja a szagok megjelenését, akkor ellenőrizni kell, hogy hol szivárog a zacskó.

A kellemetlen bűzt a hidrogén-szulfid és az ürülékben található metil-indol okozza. Minél több ként tartalmaz az elfogyasztott étel, annál büdösebb lesz a széklet. Karfiol, tojást, vagy húsfélékből képződő ürülék szagosabb, de a hüvelyesek is szagosítanak. A széklet szagát felerősítik a halak, erős fűszerek, tojás, füstölt és túlérett sajtok, égetett szeszek is A colosztómások széklete több bűzt áraszt, mint az ileosztómások széklete. 

Mitől lengheti be a sztómás környezetét széklet szag?

 • A zsák csere közben a zsák és a sztóma környezetében láthatatlan letisztítatlan székletmaradványok maradtak, esetleg közben a ruha is szennyeződött. A ruhára (alsóneműre) csere közben híg láthatatlan széklet vagy székletes víz fröccsent. Legyünk erre figyelmesek, tisztítsuk le alaposan a bőrünket és vigyázzunk arra, hogy a fröccsenő széklet ne érje el ruházatunk. Biztonságos-e a zárócsatt? Ellenőrizze, hogy székletmentes maradt e a csatt és az ürítőnyílás? 
 • A zsák csere elhúzódó ideje alatt a ruhánk is átveheti a szagokat. Ez hamarosan megszűnik friss levegőn átszellőzve. Ennek a szagnak az eloszlatására alkalmas bármilyen dezodor.

Ha az előbbiek kizárhatók, akkor a zsákból szivárog ki a szag.  Ez miként történhet?

Két féle módon juthat ki a széklet szaga a zsákból.

 • Az egyik, hogy a zsák alaplapja és a hasfal között egy sávban megszűnt a tapadás. 
 • Másik, hogy a szénszűrőn keresztül szivárog ki a szag.

Törekedjünk arra, hogy a zsák mindig legyen egy kissé ballonos. Azaz legyen benne egy kevés gáz. Ezt úgy érhetjük el, hogy a szénszűrő legyen leragasztva a zsákokhoz adott kis ragasztó koronggal. Ha kelleténél jobban felfúvódott a zsák a ragasztó levételével (vagy a leeresztős zsákok kinyitásával) engedjük le a felesleges gázt. Soha se engedjünk ki minden gázt. Így megtapogatva a zsákot meggyőződhetünk, hogy még zárt a zsák belseje. Ha már nem ballonos a zsák, akkor szökik a gáz. Tehát le kell cserélni a zsákot. 

Van olyan zsák, amin nincs szénszűrő. Ezeknél a zsákoknál a többlet gázt a leeresztő nyíláson engedjük ki. Ha zárt az zsák, akkor ki kell szúrni, majd a lyukat a leeresztés után le kell ragasztani. A szénszűrő egyébként is alkalmatlan a bélgázszagok szűrésére. Okairól itt írtam.   

Mennyi gázt termel egy ember egy nap? Átlagban nagyjából fél litert, ami 14 durrantás eredménye. 

Bizonyos szagabszorbensek kolloidképző és erős abszorpciós tulajdonságuk következtében a zacskóba helyezve csökkentik a szagképző anyagok koncentrációját. Minden eszközforgalmazónak vannak ilyen termékeik por vagy spray formájában, amit a zsákba kell felhelyezés előtt juttatni. Ezekre nincs támogatás, de nem is kell mindjárt az üzletbe szaladni van néhány praktikus otthon is megtalálható eszköz erre.

 • Öntsünk egy kupaknyi 2% hidrogén-peroxidot a zsákba. Megtalálható ez a gyógyszertárakban vagy a drogériákban. Ez nem jó megoldás mindenki számára; mert egyes emberek széklete hajlamos felpezsgésre.
 • Öntsünk egy kis mentolos szájvizet a zsákba vagy spricceljünk bele leheletfrissítő sprayt. 
 • Dobjunk Tic-tac mentolos cukorkát a zsákba. A gyümölcsös tic tac nem használ.
 • Ha van otthon borsmenta olaj, az is hasznos lehet.   

Hogyan csökkentsük a szagokat zsák ürítésekor.

 • Nyissa meg az ablakot a zsák cserére használt Wc-ben vagy fürdőszobában. Ügyeljen arra, hogy hagyja nyitva az ablakot egy ideig, miután befejezte a zsák kiürítését vagy cseréjét, mivel a szag nem fog oszlatni egyszerre. Elhagyva a helységet hagyja nyitva az ajtaját.
 • Indítsa el a ventilátort, elszívót.
 • Húzza le a Wc-t mielőbb, akár kétszer is.
 • Égessen gyertyát csere közben, idegen helyen egy szál gyufa a elégetése is hasznos.

Amerikában kapható belső dezodor | Devrom® (bázikus bizmut-gallát) tabletta, amely megszünteti a bélgázok és a széklet szagát. A termék honlapja ide kattintva elérhető.

Ajánlott irodalom: fing.hu

vissza

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.