Amit sztómazsákról hasznos tudni

Minden sztómás rémálma a sztómazsák leválása, azaz amikor az alaplap alatt a széklet utat tör magának. Ez az összeállítás a formált székletet produkálóknak adhat magyarázatot a leválás okaira, akiknél gyakori a széklet feltapadás a sztóma körül.

A sztómások rendelkezésére bocsátott székletfelfogó eszközök (zsákok) bár nagyon egyszerűek, ha nem ismerjük "működési elvüket" sok nehézség várhat ránk. Ha gyakori az érthetetlen zsákleválás azoknak javaslom, hogy türelmesen olvassák végig az itt leírtakat és igyekezzenek értelmezni. Aki ennek ellenére nem érti, hívjon fel telefonon és beszéljük meg. Telefonszámom: +36 20 9455 204

Mi is a feladata a sztómazsáknak?

A hasfalra a sztómanyílás köré rögzítve képezzen tartályt a széklet belfogadására. 

Az első sztómazsákok, még a műanyag fóliák feltalálása előtt, valóban tartályként viselkedtek.

A sebészet fejlődésével gyakorivá vált a béldaganatok sztómaképzéssel járó műtétje. Ez szinte egybe esett a műanyagfólia feltalálásával, térhódításával. Előbb egy gyűrűvel rögzítették a fólia zacskót a sztóma köré. Saniliac (Francia gyártmány) Kínából ma is rendelhető. 

Majd az 1980-as években megjelentek a sztóma körüli bőrfelületre ragasztható fólia zsákok. Eleinte a ragasztófelületet (cinkoxid) közvetlenül a fóliára vitték fel. (nem volt önálló alaplap)

Karaya gumis Holister zsák. Még gyártják

A mai modern sztómazsákoknál a hydrocoloid ragaszóval ellátott alaplap külön válik a tartályként szolgáló fóliazsáktól. Ennek az írásnak a célja, hogy megértesse a felhasználóval, hogy a hasfalra felragasztott sztómazsák esetén a felhasználónak tenni kell azért, hogy a sztómazsák tartályként funkcionáljon. 

Sajnos a felhasználók figyelmét nem hívják fel arra, hogy a sztómazsák tartállyá képzése az ő feladatuk. Legtöbben a zsákot az alábbi rajzon látható a helyzetben hagyják. A formált székletet esetén (többnyire a colosztómások) a széklet nem talál helyet a zsákban.  

Kattints az alábbi képre. Az animáció bemutatja miként "működik" a zsák, ha gondoskodunk, hogy legyen benne hely, és mi történik, ha ezt nem tesszük.

A következő fejezetben bemutatjuk, hogy mit tehetünk azért, hogy a sztómazsák tartályként szokgáljon?

Ugrás a folytatáshoz. feldolgozás alatt

Összeállította: Magyarfalvi Imre

 

 

  

 

 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.