A beöntésről általában

Így ajánlják a nem sztómásoknak

A beöntés folyadék befecskendezése a végbélbe és vastagbélbe. A beöntést elsődlegesen a bél kiürítésére adják. A bejuttatott folyadékmennyiség felpuhítja a székletmasszát, feszíti a végbél falát és székelési reflexet vált ki.

Mikor alkalmazhatunk beöntést?

Leggyakoribb javallat a székrekedés időleges megszüntetése.

Egyéb javallatai közé tartozik a „besült” széklet eltávolítása, a bél kiürítése diagnosztikus vizsgálatok vagy szülés előtt, gyógyszer bejuttatása és salaktalanítás, méregtelenítés alkalmával is hasznos lehet.

Mi a beöntés célja?

 • Salaktalanítás, a belek tisztítása, pl. vizsgálatok előtt
 • Bélflóra regenerálása
 • Egyes gyógyszerek bélből való felszívódása a gyomor kikerülésével, a gyomor nyálkahártya megkímélésével
 • Az emésztés harmóniájának helyreállítása, széklet rendezése

A beöntés formái

Több típusú beöntés van.

 • Tisztító beöntés: a székletnek a vastagbélből történő teljes kiürítését segíti elő.
 • Magas beöntés: az egész vastagbél kitisztítására adják
 • Alacsony beöntés: ez csak a végbelet és a szigmabelet tisztítja ki
 • Olajos beöntések: síkosítják a végbelet és a vastagbelet. Az olaj beszívódik a székletbe, amely ettől puhább lesz és könnyebben ürül.
 • Szélhajtó beöntések: a gázok okozta feszüléstől szabadítják meg a beteget. Segítik a szélürítést. Szélhajtó beöntés használható magnéziumot, glicerint és köménymagos teát tartalmazó oldat is.
 • Gyógyszeres beöntések: különböző gyógyszereket, szereket tartalmaznak, amiket a gyomor megkerülésével, annak kímélésével beöntés formájában juttatnak a bélrendszerbe, hogy ott felszívódva kifejthesse hatását

Van-e káros hatása a beöntésnek?

A beöntésnek káros hatása nincs. 

Mi kell a beöntéshez?

Gyógyszertárakban illetve gyógyászati segédeszköz boltokban kapható beöntő készülék, amely a beöntő folyadékot tartalmazó kannából és kétrészes csőből (összekötőcső és cserélhető, a végbélbe juttatható rész) áll, mellyel a folyadékot juttatjuk be. (A sztómások részére speciális készlet áll rendelkezésre)

A felmelegített beöntésre használt oldat mennyisége:

 • csecsemőknek 150-200 ml,
 • kisgyerekeknek 250-350 ml,
 • iskoláskorú gyerek 300-500 ml,
 • serdülő 500-750 ml,
 • felnőtteknek 750-1000 ml

Adalékanyagok, mint pl. glicerin, só, kamilla,

Síkosító zselé vagy vazelin

Gumilepedő

Fürdőlepedő

WC a közelben vagy szoba-WC

Mosdókesztyű, törülköző és mosdótál

Hogyan készítsük el a beöntő folyadékot?

A tisztító beöntések csapvízből, fiziológiás sóoldatból, hipertóniás sóoldatból, glicerines oldatból állnak. A csecsemők és a kisgyermekek a folyadékegyensúly zavarának kockázata miatt csak a fiziológiás sót tartalmazó beöntést viselik el. Ha előre elkészített sóoldat otthon nem elérhető, akkor 500 ml csapvíz és 1 kávéskanál asztali só összekeverésével lehet helyettesíteni. A beöntő folyadék legyen kéz meleg, langyos hőmérsékletű.

Beöntés kivitelezése

Fontos, hogy megfelelő ideig tartsák bent a folyadékot, hogy a beavatkozás a kívánt eredményt meghozza.

1. Állítsuk össze az előírásnak megfelelően a beöntő edényt csővel és leszorítóval, töltsük fel a megfelelő mennyiségű folyadékkal, tegyük hozzá az adalékanyagot, elegyítsük

2. Készítsük elő a helyszínt a beavatkozáshoz: védjük ágyat gumilepedővel, ha kell, készítsük elő az ágytálat vagy szoba WC-t

3. a megfelelő testhelyzet:

bal oldalfekvő helyzetben, behajlított jobb térdel; gyereket felhajlított lábbal, hanyattfekvő helyzetbe; a végbél záróizom csökkent működése esetén a beteget kényelmesen behajlított térdekkel, hanyattfekvő helyzetbe

4. Mossuk meg a kezünket.

5. Takarjuk be a felsőtestet fürdőlepedővel, csak a végbél területét hagyjuk szabadon.

6. Síkosító géllel kenjük be a beöntő cső azon végét, amelyet a végbélnyíláson fogunk felvezetni.

7. Óvatosan húzzuk szét a farpofákat, és keressük meg a végbélnyílást. Közben lazítson és szájon át hosszan lélegezzen ki.

8. Vezesse a ballon csövének végét óvatosan a végbélbe:

 • felnőtteknek: 8-10 cm-re
 • gyermekeknek: 4-8 cm-re
 • csecsemőknek. 2,5-4 cm-re

9. Emelje lassan a végbéltől számított megfelelő magasságba a beöntő tartályt.

 • Magas beöntésnél kb. 45 cm-re;
 • Alacsony beöntésnél kb. 30 cm-re;
 • Csecsemő esetében kb. 8 cm-re;

Engedje be a végbélen át a folyadékot szép lassan, közben mélyeket lélegezzen, és gyengéd hasi masszázzsal segítse a folyadék feljutását a vastagbélbe.

10. Ha lefolyt a folyadék, óvatosan húzza ki a beöntő csövet. A feszülő érzés normális. 5-10 percig próbálja benntartani a folyadékot. Csecsemő esetében a farpofák összeszorításával néhány percig benntartjuk a folyadékot.

11. Ürítés után figyeljük meg a széklet vagy beöntő folyadék jellegét

Ha szükséges, a folyamat megismételhető.

A béltartalom legtöbbször nem egyszerre, hanem szakaszosan ürül ki. Közben nyugalomra és elegendő időre van szükség. A folyadék kiürülését és a bélfal letisztulását elősegítheti gyengéd terelgető hasi masszázzsal is.

A béltisztítást követően alapos tisztálkodás és bő folyadékbevitel szükséges. Ha van rá lehetőség, akkor meleg pakolással a hason pihenjen még legalább fél órát.

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos

•Már az ókorban is ismert eljárás volt az irrigálás. A római fürdőkben is külön szoba volt rendszeresítve erre a célra. A középkorban is igen elterjedt volt ez az eljárás, gondoljunk csak XIV. Lajosra, a Napkirályra, akinek az orvoslásában a mindennapos beöntés rendszeres volt. Mellesleg a Napkirály 97 évesen halt meg. 

A kozmetikusok észrevették, hogy azoknak a hölgyeknek, akik valamilyen egyéb más okból végeztek beöntést maguknak, tisztább feszesebb a bőrük. Ennek, mint ma már tudjuk, az a magyarázata, hogy nem a bőrön keresztül távoznak a különböző méreganyagok, hanem az irrigálásnak köszönhetően, sokkal természetesebb, hatékonyabb úton. A ma embere elutasítóan viselkedik az irrigálás módszerével szemben. Legtöbb hölgynek a szülésre való fölkészítés jut eszébe. A feszítő kellemetlen nyomás visszatartja a pácienseket az alkalmazásától. Ugyancsak elutasítóak a kellemetlen szaggal és látvánnyal szemben. •

Terjedőben van egy újabb divat, welnesz szalonok létesülnek az irrigálásra, colon hidroterápiának nevezik. •

Diana hercegnő is rendseresen alkalmazta.

Ezen előzmények megismerése után után miért ne alkalmaznák azok a sztómások, akiknek ezt az operáló orvosuk engedélyezi. Nem csak a beöntéssel járó fent említett előnyökben részesül, hanem szinte megfeledkezhet arról, hogy sztómaviselő.

vissza

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.