Sztómaszűkület

Az előemelt bélvég fokozatos beszűkülése, mely extrém esetben ileushoz (bélelzáródás) is vezethet.

Oka: a sztóma kialakítását követően az előemelt bélszakasz (legtöbbször vérellátási elégtelenség miatt) elhal, vagy másodlagosan gyógyul. Az így kialakult bőrrel fedett nyílás viszont fokozatosan beszűkül.

Kezelése: kezdeti állapotban megkísérelhető a tágítás. Előrehaladottabb esetben csak műtéti beavatkozás segít.  Kialakulása megelőzhető vagy késleltethető ujjal benyulva a sztómába - legalább hetente egyszer - körkörös maszírozással.

Angliában beszerezhető a képen látható eszköz a "Sztoma dilatátor" aminek a prospektusa ide kattintva látható.

Hevenyészett rövidített fordítása:

Stoma dilatátoror egy olyan orvostechnikai eszköz, amelyet kifejezetten úgy terveztek, hogy a betegek teljes biztonsággal és kényelem mellett otthoni is végezhesse a colostoma tágítást

Kenje meg alaposan vazelinnel vagy más megfelelő kenőanyaggal. Forgassa kissé a DILASTOM® készüléket, és enyhén nyomja meg, amikor beilleszt a szűk sztómába. A DILASTOM®-t 10-15 percig kell a helyzetben tartani. Ismételje meg a műveletet legalább 12 óránként.

A kezelési idő általában egy és két hónap között van, a kezelőorvos tanácsai szerint. A második fázisban a nagyobb átmérőjű DILASTOM® készüléket használják. Az alkalmazás és a kezelési periódus hasonló, mint a kisebb méretű eszköznél. Ezeknek a dilatátoroknak az egyedi kialakítása lehetővé teszi, hogy enyhén ujjnyomással a helyükön maradjanak. Nincsenek információk esetek a DILASTOM® elhúzódó használata során fellépő káros mellékhatásokról.

Ezzel szemben szilárd bizonyítékok állnak fenn azon állítás alátámasztására, miszerint a rendszeres használat elkerüli a korrekciós műtéti beavatkozás szükségességét. A DILASTOM® tetszetős és kényelmes kis dobozban kerül forgalomba, amely a két méret mindegyikét tartalmazza. Latex mentes.

Valószínűleg a beszerzése nehézkes. 

Kezelő orvossal megbeszélve valószinűleg erre használható lenne a nálunk is forgalmazott irrigáló szett "böntő kúpja". 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.