Sztóma és higiénia

 Alcím: Szaretika

Szarkesztette: Magyarfalvi Imre

Sokaknak triviális a WC-kultúra etikettje, mert az ember kiskora óta szocializálódik. Még is ebben a szocializálódásban nagy különbségek vannak. A sztóma és a velejáró zsák kezelésébe magunkkal hordjuk a még a sztómásságunk előtti WC használatban kialakult szocializálódást.  

Magát a székelést a társadalom tabuként kezeli, nem a közbeszéd tárgya. A széklet ürítést illemhelyen végezzük. A szakirodalom az illemhelyeket történelmi fejlődése szerint is nyolc csoportba sorolja:

  1. 1.) bot, két bot egy terebélyes fa árnyékában
  2. 2.) gödör, esetleg fölé fektetett deszkával (latrina)
  3. 3.) gödör, fölötte székkel (árnyékszék)
  4. 4.) edény (bili)
  5. 5.) edény székkel kombinálva (Leibstuhl)
  6. 6.) vízöblítéses szék, vezetékkel kombinálva (Water Closet)
  7. 7.) szék, tartállyal kombinálva (vegyi vécék, szárazvécék, biovécék, alomvécék)
  8. 8.) nejlonzacskó (űrhajón)

A sztómások az utolsó csoportba sorolhatók, űrhajó nélkül.  Számukra általában ugyanaz a helység áll rendelkezésre a széklettel való foglalatosságra, mint az egészséges embertársaiknak. Otthonában erre a megváltozott tevékenységre módja van kialakítani a megfelelő környezetet a meglévő WC, vagy WC - fürdőszoba berendezési tárgyainak megválasztásával. Azaz legyen egy kis zárt tárólóhely az eszközöknek. A köz WC-k nem igazodnak a sztómások széklet tevékenységének megkönnyítéséhez. Ez még a mozgáskorlátozottak WC-jéről se mondható el. Bár itt sok minden együtt van ahhoz, hogy a sztómás igényeihez közelebb álló módon végezzen el egy zsák cserét, de sok esteben a kezelő személyzet vagy egy egy mozgáskorlátozott úgy viselkedik, mint amikor a parkoló helyét látszólag egészséges ember veszi igénybe. Tőlünk fejlettebb kulturájú helyeken a mozgáskorlátozottak WC -je zárva van. A használatára jogosultak minden ilyen illemhelyhez használható egységes kulcsot kapnak. A jogosultak közé vannak sorolva a sztómások is. (már Szlovákiában is él ez a rendszer)

Fontos, hogy a sztómások olyan módon végezzék a zsák cserét - használják az illemhelyet, hogy az ne okozzon megütközést a velünk együtt élő családtagoknak, munkatársaknak, embertársaknak körében. Ne terjedjen el az a téves nézet, hogy a sztómával élők tisztátalanabbak az egészséges társainknál. Mi naponta szembesülünk azzal amit mások a hátuk mögött végeznek. Egy sztóma tisztábban tartható, mint egy papírral kitörölt szőrös fenék. 

Illemhely használata otthonunkban: 

Sztómaviselőknek rendkívül fontos, hogy az eszköz cseréjét minél egyszerűbben és kényelmesebben végezhessék. Ajánlott a WC-ben vagy fürdőszobában egy olyan tárolóhelyet kialakítani, ahol a szükséges eszközöket úgy tudja elhelyezni, hogy ha kell, könnyen elérhetők legyenek.
Mit tartalmazzon a tárolóhely:
- 1 doboznyi sztómazsák (a doboz tartalma eszközforgalmazónként változó 10-30 db)
- a sztóma körüli bőr tisztításához gézlap, WC papír (Egyszer használatos eszközöket használjunk. Ne használjunk többször használatos szivacsot vagy törlőkendőt)
- langyos víz, bőrtisztító lemosó, bőrápoló eszközök
- ha kivágható zsákot használ szükség van egy sztómamérőre, tollra, és hajlított végű ollóra
- kisméretű, lehetőleg fekete szemetes zacskó, (kutya piszok tároló)

Legyen egy olyan magasságban elhelyezett tükör, amiben a sztóma jól látható. 

Ha nincs lehetőség egy tároló szekrényke elhelyezésére alkalmazza a lentebb látható textilből varrt zsebes megoldást, amit a WC falára tud felakasztani. Használaton kívül fordítsa fal felé. Nem kell mindenkivel láttatni.

Ez a leírás nem taglalja a zsák csere részleteit, azt a weblap más fejezetben találja meg.

Illemhely használat otthontól távol

Másként kell felkészülnünk, ha csak a napi vagy tartós több napos távollétről van szó. Mindkét esetre más más felszereltségű szettet kell magunknál tartani. 

Előfordulhat, hogy idegen lakásban vagy köz WC-ben kényszerülünk zsákot cserélni.

Ha idegen lakásban végezzük, azt úgy tegyük, hogy ne maradjon nyoma másságunknak. Legyen mindíg nálunk egy kutyapiszok zsák a lecserélt zsák részére. Ezt jól zárható legyen, ha nincs rá mód, hogy a kukába tegyük, inkább vigyük magunkkal.  

Ha nyilvános WC használatára  kényszerülünk számítsunk arra, hogy a WC fülkében nincs víz. Ez többnyire csak a fülkék előterében van. Legyen nálunk egy flakon, amit az előtérben vízzel töltünk. Tanácsos, hogy a szettünkben legyen nedves kendő. Ne érjen meglepetés, ha a fülkében nincs WC papír. A fülkékben a táskánkat se tudjuk hová letenni. Ezért legyen a szettünkben egy "S" kampó, hogy a táskánkat vagy az uticsomag szettünk a palánk oldalára illesztett kampóra felakaszthassuk. 

   

Az alábbi videón egy a combunkra rögzítő tároló szett látható. Javasoljuk kreatív sztómásoknak az elkészítést.  (kattintson a képre) 

Álltalános betartandó szabályok:

Kézmosás előtte és utána. A WC-használat előtt és után kötelező. Sokaknak nem kérdés, hogy toalett után kezet kell mosni, de eszükbe sem jut, hogy előtte is fontos lehet a kézmosás, hiszen a napi teendők során bepiszkolódott kézen sok baktérium, kórokozó telepedhet meg, amik ezáltal az intim testrészekre kerülhetnek, és betegségeket okozhatnak.

Az illemhelyet illik ugyanolyan tisztán hagyni, mint ahogyan igénybe vettük. Így használat után ellenőrizzük a csészét, hogy valóban minden távozott-e, ha nem, öblítsünk újból, valamint ne szégyelljük a WC-kefét sem használni.

Ugyanez vonatkozik a WC-deszkára is, hogy nem illik nedvesen hagyni. Ha mégis árulkodó cseppek lennének rajta egy darab papír segítségével töröljük szárazra.

Ha légfrissítőt helyeztek a WC mellé az azért van, hogy használjuk a kellemetlen szagok elfedésére. Ha légfrissítő vagy elszívó berendezés nem lenne, használat után hagyjuk nyitva az ajtót, hogy a levegő gyorsabban cserélődhessen.

A lecserélt zsákot becsomagolva tegyük a szemetesbe. Erre a fekete kutyapiszok zsák a legmegfelelőbb.

A szállodákban egyre többször helyeznek ki a toalettbe betétet, tampont, hogy akinek szüksége van rá használni tudja. De nem azért, hogy a táskánkba rakjuk és az otthoni igényünket ebből fedezzük.

Kézmosás után a csapot zárjuk el, ne maradjanak árulkodó nyomai a WC használatunknak. A papírtörülközőt mindig az erre célra rendszeresített szemetesbe helyezzük, természetesen arra is figyelve, hogy egyszerre ne 50 darabot használjunk el.

Ha elfogyott a WC-papír, nem lehet lehúzni a WC-t, nem működik a villany próbáljuk meg értesíteni az illetékes személyt.

A WC-papírral való törlés nem eredményez igazi tisztaságot. Ha nedves törlőt használunk előtte nyugodt körülmények között győződjünk meg, hogy nem korlátozza e a zsák jó tapadását. Nem irritáló intim, vagy vizes törlőkendőt vásároljunk. A legjobb és egyben a legegészségesebb megoldás otthon a víz, és az vízzel történő öblítés.

Nagyon gyakori, hogy a sztómás elhagyja magát és a kórházból kijövet hagyja, hogy hozzátartozója cserélje a zsákot, és ez sokszor így marad a továbbiakban is. Elfogadhatatlan gyakorlat! A sztómás és az ápolója is tegyen meg mindent, hogy ebben a tevékenységben önellátó legyen a sztómás.

Összefoglalva: 

Igyekezzünk úgy használni az illemhelyet, hogy az legkevésbé legyen más az egészséges emberek illemhely használatánál. Fontos ez azért is, hogy a társadalomban ne alakuljon ki a sztómásságról hátrányos megitélés. 

Ajánlott irodalom: A WC kulturtörténete

vissza

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.