Fürdés - fürdőzés sztómával

    

A kezdő sztómások nagy dilemmája a tisztálkodási fürdés és a szabadidős fürdőzés a termál fürdőkben, a strandokon, vagy szabad vizeken. 

A sztómával élő a vizzel érintkezés egyik formájában sincs gátolva.

Tisztálkodási fürdés:

A tisztálkodási fürdés történhet zuhanyzással vagy kádban. Felgyorsult életünkben sztómától függetlenül is a zuhanyzás gyakoribb. Így valószinűleg a sztómások is ezzel a módszerrel élnek leggyakrabban. Miként tehetik ezt? Mindez az emésztésüktől és a sztómájuktól is függ. Ebből a szempontból két féle sztómát ismerünk. a sztóma ürülése kiszámítható vagy kiszámíthatatlan. Akiknek kiszámítható a sztóma ürülése azok zuhanyozzanak zsák nélkül a sztóma nyugalmi állapotában. Így a ragasztóval terhelt bőrfelület is jól tisztítható. a fürdővíz nem fog befolyni a sztómába és azt nem irritálja.  A szappan maradvány befolyásolhatja az alaplap tapadását a bőrön, ezért válasszon olyan tisztálkodó szert, amely a bőr felszínéről könnyen eltávolítható. Nem javasolt a krémet tartalmazó tusfürdők, szappanok használata.

Akiknek kiszámíthatatlan a sztóma ürülése azok az éppen esedékes zsákcsere előtt zsákkal zuhanyozzanak, majd a zuhanyzás után a zsákot levéve a sztóma körüli bőr tisztítása után tegyék fel az új zsákot. Nem kizárt az sem, hogy a zsák csere után zuhanyozzon, de ebben az esetben a szénszűrőt le kell ragasztani, mert a nedvesség tönkre teszi a szénszűrőt, továbbá az átázott zsákot szárazra kell törölni. (Ez a nedvszívó réteggel burkolt zsákok esetén problémás)

Azok részére, akiknek kiszámíthatatlan a széklet ürülés (ileosztómások) Angliában kapható egy úgynevezett sztóma csésze, amit egy gumi övvel a sztómára rögzítenek a zuhanyzás idejére. Ez felfogja a zuhanyzás és a törülközés közben a sztómából ürülő váladékot. Mivel ez nálunk nem kapható kis kreativitással ez házilag is megoldható. 

Sokan sóvárognak a fürdőkádban való pihentető fürdésre. Ettől sincs elzárva a sztómás. Azoknak, akiknek kiszámítható a sztóma nyugalmi állapota a zsák levétele és a sztóma körüli bőr tisztítása után nyugodtan üljenek be a kádba. Itt sem ajánlatos olyan fürdősamponok és szappanok használata, amelyek a bőrbe felszívódva korlátozzák a tapadást.

Akiknek kiszámíthatatlan a sztóma nyugalmi állapota, azok üljenek a kádba sztómazsákkal. A jól felragasztott sztómazsák a meleg hatására mégjobban tapad a bőrhöz. A zsák szénszűrője legyen leragasztva!. Előnyösebb, ha üres zsákkal ül be a vízbe, de ha van a zsákban némi váladék nyugodtak lehetünk, az semmiképpen sem érintkezik a fürdővízzel. A kádban zsákkal való fürdés olyan tapasztalatot ad a sztómásnak, amely önbizalmat ad a közösségi fürdőzésben való részvételre.

Szabadidős fürdőzés a termál fürdőkben, a strandokon, vagy szabad vizeken.

Már a fentebb leírtakból is kiderült, hogy a sztómás a közösségi fürdőzésekben is részt vehet.

Ehhez azonban ajánlatos néhány szemponttal a biztonsági tényezőket megerősíteni. Igyekezzünk a fürdés idejére a sztómát nyugalmi helyzetbe hozni! Miként lehet? Az irrigálás a colosztómások esetén biztonsággal megteremti ezt az állapotot. Colosztómásoknál hashajtóval is elérhető ez. Legtöbb rutinos sztómás az étkezés leállításával tud ilyen helyzettet teremteni. Azaz a fürdés előtt - a kitapasztalt idővel - megszünteti az étkezést. Az ileosztómásoknál az étkezés megvonása után is lehetséges bélváladék, de ez nem okoz problémát a zsákban. Amennyiben a fürdőzés közben jelentősebb mennyiségű széklet kerül a zsákba, a fürdőző hagyja el a vizet. Vegyen fel fürdőköpenyt, várja ki az ürülés megállását, majd cseréljen zsákot és folytathatja a fürdést.

A sztómazsák ragasztós felülete, az alaplap (hidrokolloid) a melegvíz hatására mégjobban tapad a bőrhöz. Ajánlatos azonban otthon fürdőkádban megtapasztalni a használhatóságát és ezután már magabiztosan lehet fürdeni. Hidegvíz hatására az alaplap megkeményedve könnyen leválik. (ismert módszer a sztómazsák könnyű levételére a zsák jégakuval való hűtése)

A közösségi fürdőzésben azonban a sztómazsák elrejtése, láthatatlanná tétele is probléma. Utóbbi időben főként bulvár lapokban láthatunk nyíltan sztómazsákkal fürdőzőket.

   

Ne kövessük őket, még kevés megértéssel találkoznánk. A zsákok jól elrejthetők megfelelő fürdőruha használatával. Főleg a hölgyek bélelt egyrészes fürdőruhái takarnak el minden nyomot. Férfiak esetében a magasan elhelyezett -köldök vonala feletti - sztóma okozhat gondot. Erre is van megoldás a magasított derekú fürdőnadrággal. 

Az oldal szerzője rá akadt egy fürdőruha varrónőre, aki fekete vagy kék színben vállal férfiak részére magasított derekú bélelt fürdőruha varrást. Ára 5-6 ezer forintba kerülne + posta költség. Ajánlott a "boxer" formájú de megoldható "fecske" formában is. Hölgyek esetében, aki ragaszkodik a kétrészes fürdőruhához, és a melltartót maga megoldja annak is vállalja a magasított derekú sztómazsákot takaró alsó rész varrását.  Mivel ez csak elöl bélelt 3,5 - 4 ezer forint lenne az ára. Varr Ő mell transzplantáltaknak is melltartót, de teljes női fürdőruha varrás próba nélkül nem vállalható. 

 A megrendeléshez megadandó méretek:  a vonalkázott rész száras (boxer) formátumot érzékelteti

  • a.) fürdő nadrág felső kerülete
  • b.) csípő kerülete
  • c.) fürdőnadrág oldal hossza
  • c + d.) fürdőnadrág oldal hossza száras kivitel esetén
  • e.) combtő és a fürdőnadrág felső vége közti távolság
  • f.) száras fürdőnadrág szárhossza
  • g.) comb kerülete

adatokat cm-ben kell megadni, továbbá fekete vagy kék szint választani.

A varrónő elérhetősége: 

Az üzletében, ahol méretre igazítást is vállal ( Berekfürdő strand, május 1-től szeptember 15-ig) személyesen is megtekinthetik és felpróbálhatják az általa készített fürdőruhákat, telefon történő egyeztetés után. Szezonon túl Karcagon érhető el.

Hálóné Tiba Nóra 

mobil telefon: +36305493337

vezetékes telefon: +3659311895

email: nora818 [at] freemail.hu

vissza

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.