Felhívás

A felhívás

A híradásokban nap mint nap találni olyan beszámolókat, amelyben valamilyen fogyatékkal élők olyan teljesítményeket produkálnak, amely teljesítményt egészségesek sem sokan tesznek. Biztosan emlékszünk Erőss Zsoltra, akinek a Tátrában elszenvedett balesete után amputálták a lábát, és most újra nyolcezres csúcsokra tör.

Mielőtt ezt a felhívást írni kezdtem az interneten kutattam olyan sztómás sorstársak után, akik valamilyen hasonló teljesítményre szánták rá magukat. Nem volt könnyű dolgom. Miért? Talán azért mert a mi fogyatékunkkal kevésbé „dicsekednek”

Ennek igazolására adatokat kerestem arra is, hogy mely híres emberek milyen fogyatékkal éltek - élnek, de itt se találtam sztómást, viszont szinte minden egyéb fogyatékkal élésnek van celebje.

A komolyabb sportteljesítményt elérők között ráakadtam a kanadai Rob Hill-re, aki Mount Everest 7980 m-es South Col csúcsát mászta meg colosztómásan 2010. május 24-én, majd elérzékenyülve a kamerába lengette a Convatec reklám transzparensét. Az erről készített videó:

Mi készteti ezeket az embereket erre? Talán az, hogy megmutassák, hogy legyőzik a betegséget, hogy nem hagyják el magukat.

Bármi is motiválja tettüket, egy célt bizonyára elértek, azt hogy a közvélemény figyelmét felhívták arra, hogy megismerjék a fogyatékosságuk mibenlétét és azt, hogy az akarattal minden legyőzhető.

A mi sztómás mozgalmunkban is nagyon fontosnak tartjuk, hogy a társadalom minél több tagja tudjon létezésünkről és ismerje meg tevékenységünket.

Egyrészt azért, hogy a már érintettek közül minél többen tudjanak rólunk, hogy létezik közösségünk, másrészt azért, hogy ezen betegség – ami az állapotunkhoz vezetett - korai felismerésében tájékozottak legyenek.

Ezen cél adta azt az ötletet, hogy meghirdessem az Országos Kéktúra vonalán a „Másfélmillió lépés sztómával” projektet, ami talán nem ér fel a fent idézett teljesítményekkel, de sokak figyelmére számíthatunk.

Elképzelésem lényege, hogy 2011 áprilisa és októbere között egy néhány fős törzs sztómás csapattal indulnánk el a kék túra több mint 1100 km-es távján a kiírással fordított útvonalon azaz a Zempléni hegységtől Kőszegig, Rockenbauer Pál nyomán.

Ezt a tervet az „ILCO Hírmondó” újságunk 2010 téli számában már meghirdettük.

A túraszakaszok 6-14 naposak lennének, ezt követő otthoni pihenés után kedvező időjárás függvényében indul a következő túraszakasz. A törzs gárdához túra szakaszonként beszerveződnének az útvonalhoz közeli klubok természetjárást kedvelő tagjai.

A túraszakaszokba vagy akár a törzsgárdába is magunk közé várjuk a sorstársakon kívül a sztómaterápiás nővéreket, orvosokat és az eszközforgalmazók menedzsereit is. A túra indulásáról értesítjük a sajtót és a médiát is, és egy blogban az interneten is követhető lenne minden esemény.

Tehát ezen felhívással is várom azok jelentkezését, akik velem együtt végigjárnák a teljes túraútvonalat vagy túraszakaszt.

Mi kell ehhez?

Elsősorban 50-60 nap szabadidő, amit az otthonunktól távol kell tölteni.

Egy kis kitartás. A napi 15-30 km-es gyalogláshoz kezdeti fáradtság után hozzászokik a szervezetünk.

Támogató – szponzor az alábbi költségekre:

Útiköltségek: a résztvevőknek a túraszakasz induló pontjához, majd a végpontjáról való hazautazásához.. Szükség van egy gépkocsival rendelkező „serpa”-ra, aki amíg a túrázók róják a távot egyik szállás helyről a másikra szállítaná át a holmikat és vacsorával várna. Ebbe a feladatba a helyi klubokra is számítunk.
Szállás költségek: a napi túraszakasz elvégzése utáni éjszakákra.

Eszközök: hasznos lenne egy a túraútvonalra alkalmas GPS.

Jelentkezést a +36209455204 mobil számon és a magyarfalvi [at] gmail.com címen várok, ahol a további kérdésekre is válaszolok, illetve a fórumunk aktuális topikján is jelentkezhet, hozzászólhat, elmondhatja véleményét javaslatát.

Magyarfalvi Imre

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.