El Caminó Sztómásként

Rohanó világunkban az egészségünkre, annak megőrzésére kevés figyelmet fordítunk. A társadalom egészség ismerete sok esetben hiányos. Sokan nem ismernek egy - egy betegség következtében előállt fogyatékot mindaddig amig maguk is el nem szenvedik. Ilyen állapot a sztómásság. A sztóma egy olyan mesterségesen, sebészek által létrehozott bélnyílás a hasfalon, melyen keresztül a széklet vagy a vizelet a szervezetből távozni tud, és egy cserélhető zsákba jut.

Ezen állapot egészségtudatos "elszenvedői" törekednek arra, hogy azok, akik hozzájuk hasonló helyzetbe kerülnek azok részére bebizonyítsák, hogy teljes élet is élhető ebben az állapotban.

Így gondolkodtunk 2011 -ben is amikor 4 sorstárs végigjárta a Rockenbauer Pál által népszerűvé vált "Másfélmillió lépést".

Ezen sorok írója, miután a másfélmilló lépésen túl az Országos Kékkör összesen 2550 km -es túráját is teljesítette az El Camino "Szent Jakab" zarándok útja teljesítését tűzte ki célnak.  („Eredeti Út”, az első Camino mind közül, Camino Primitivo)

Ez a webbejegyzés azzal a szándékkal íródott, hogy túratársakat keressek erre a válalásra. 

A túraút rövid ismertetése:

 Ez a legrégebbi Camino de Santiago útvonal. Szűz Alfonz király volt az első zarándok ezen az úton. A 9. században az asztúriai Oviedo városából a Caminon sétált Santiagóba azzal a küldetéssel: megerősíteni, hogy a Santiagóban talált maradványok valóban Szent Jakab apostol maradványai voltak.

Abban az időben Oviedo volt az Asztúriai Királyság fővárosa, és a király zarándokútja sokakat inspirált arra, hogy Santiago de Compostelába utazzanak.

A Camino Primitivo zarándokai nemcsak Asztúriából és Észak-Spanyolország más részeiből érkeztek, hanem távolabbról és a tengerentúlról is. Az északi országokból érkező zarándokok tengeren és szárazföldön utaztak Spanyolország északi partjain, mielőtt gyalog folytatnák útjukat.

Indulás:

Tervezett időpontja 2022. augusztus 15. és szeptember 10. között. A kint tartózkodás ideje 17-21 nap, mindezek a csatlakozókkal egyeztetve. 

Megközelítés:

  1. Budapestről repülővel Madridig, majd onnan repülővel Oviedóba 9-10 óra 25 900 - 123 800 forint
  2. Budapestről Santanderbe, majd busszal Oviedóba 12-13 óra 14 700 - 42 800 forint
  3. Budapestről Bilbaóba, onnan busszal Oviedóba 12-13 óra 23 900 - 61 600 forint
  4. Vonattal Bécsbe, onnan repülővel Oviedóba 12 óra 29 000 - 54 900 Ft
  5. Budapestről Madridba repülővel, onnan vonattal Oviedeóba, 11-12 óra 19 900 - 60 900 forint 

Túraszakaszok:

Szakasz bontások nem jelentik a naponta megteendő utat. Lehetőség van rövidítésre vagy pihenőnap beillesztésre.

Oviedo - San Juan de Villapañada 30,5 km. 

San Juan de Villapañada - Salas 20,2 km

Salas - Tineo 20,2-km

Tineo-Pola de Allande 28,2 km

Pola de Allande - La Mesa 22,8 km

La Mesa - Grandas de Salime 16,8 km

Grandas de Salime - Padrón 28,1 km

Padrón - O Cádavo Baleira 23,4 Km

O Cádavo Baleira - Lugo 30,5 Km

Lugo - Castrelo 19,7 Km

San Romao da Retorta (Castrelo) - Melide 27,7 Km

Melide - O Pedrouzo 33,3 Km

O Pedrouzo - Santiago de Compostela 20 Km

A túra végeztével vagy pihenünk a visszaindulásig, vagy busszal kimehetünk a 90 km-re fekvő Atlanti óceánhoz Finisterre, amit a világ peremének tartanak.

Haza indulás:

  1. Santiago de Compostela Santiago de Compostela Airport 12km:  Van egy shuttle busz  Santiago városközpontból, a repülőtérre minden óra 30-kor. A buszmegállók közé tartozik a buszpályaudvar (Estación de Autobuses), a vasútállomás (Estación de Ferrocarril) és a városközpont (Plaza de Galícia) Lásd: www.empresafreire.com .
  2. Vigo repülőtér 90 km:  Santiagoból vonattal Vigo Guixarba (lásd www.renfe.com ) vagy busszal Travesia de Vigoba (óránként). Ezután városi busszal kell felszállnia Travesia de Vigo városából Vigo repülőterére (30 percenként). Porto repülőtér (210 km)
  3. Porto repülőtere 210km:  Van egy közvetlen buszjárat kapcsolatot Santiago (Estación de Autobuses) és portói repülőtéren egyszer vagy kétszer egy nap (figyelembe 4h vagy 6h). Lásd www.alsa.es . További részletek még kidolgozandók.

A szállás terveivel nem foglalkoznék, mert, ha nem tartjuk a tempót, akkor a foglalások borulnak. Ezt ott helyben szerveznénk meg. Törekednénk arra a megoldásra, hogy a csomagjainkat az erre szakosodott helyi "serpák" előre vigyék.  

Köszönettel figyelembe veszek az olvasóktól minden jó tanácsot.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.