Üdüljünk együtt!

Az évek óta sztómás sorsot viselők legtöbbje állítja a sztómaviselés nem betegség, az egy állapot, amely kisebb nagyobb nehézséggel, odafigyeléssel megélhető állapot. De nem tagadják, a műtét után mindannyiuk gondolatát megterhelte a kérdés elviselhető ez az állapot? Elviselhető e, hogy az, aminek eddig hátat fordítva tettek eleget, azzal naponta szembesülni kényszerülnek? Hogyan fogadja környezete, idegenkedni, undorodni fognak tőle? Fokozza a félelmet, hogy a segédeszköz használatának rutintalansága még sokszor sodorja kínos helyzetbe. Társaságban feszélyezve érzi magát, amikor a sztómájának van „bele-szólása”.

Ezeken a problémákon túl még számtalan a sztóma kezelésével kapcsolatos kérdés vetődik fel benne, amit saját magára hagyva lassan, - segítséggel lényegesen hamarabb megoldható.

A legtöbb betegség esetében, -amely új élethelyzetbe kényszeríti a túlélőt-, intézményesen többnyire szanatóriumban tanítják meg a megváltozott élethelyzet megélésére a beteget. A szívinfarktuson,  mozgásszervi betegségen átesettek többnyire szanatóriumban lábadoznak, de a cukorbetegeket is legalább egy hétig tanítják be az új élethelyzetbe az inzulin adagolásába, és bizonyára még több példa is felsorakoztatható lenne.

Nincs ez így a sztómásoknál, akik a halál árnyékából kerültek ebbe a helyzetbe, számtalan feldolgozandó problémával.

Azok a kezdők, akik élvezhetik valamelyik ILCO klub figyelmét, azok könnyebben átesnek a tűzkeresztségen, és hamarabb rehabilitálódnak.
A régi „motorosok” –ra is ráférne egy ilyen „intézményes” hely ahol sorstársak maguk között pihenhetnek, nem kényszerülnek állapotukból adódó magyarázkodásra. Ők is többnyire nem mernek kimozdulni otthonról és erre kényszerül a társuk is, pedig az öreg csontoknak jól esne egy kis kényeztetés.

Az egészségügy mai helyzetében nem bízhatunk, abban, hogy a közeljövőben felülről sietnének segítségünkre és OEP támogatással intézmény nyilna erre a problémára.

2009-ben Oláhné Schmidt Erzsébet kezdeményezésére Nagyatádon elkezdődött egy sztómások részére meghirdetett üdülési lehetőség, amelynek keretében a bevezetőben részletezett feladatok megoldására tettük meg a kezdeti lépéseket. A szálloda kedvező ajánlattal sietett a kezdeményezés elé, és ez a szándék ma is él.

Az üdülésekben a Dombovári ILCO és a Szent János Kórház ILCO egyesületei voltak aktívak, de még sem terjedt el minden klub gyakorlatában.

Az ILCO mozgalom legfontosabb vállalásának tennénk eleget, ha ezt a jó kezdeményezést nem  hagynánk veszni.

Az országos sztómás találkozók, a kongresszusaink a legnagyobb bizonyítékai, hogy jól érezzük magunk egymásközt és erre van is igény még, ha egy kis anyagi áldozatot is igényel.

Folytassuk a kezdeményezést és pihenjünk együtt!

Ehhez minden klubvezető segítségére szükség van! Minél több sztómás tudomására kell adni a lehetőséget. Ösztönzésül a klub, támogatással is hozzájárulhat az egyébként is kedvezményes részvételi díjhoz.

A szálloda kedvező ajánlata a következő két turnusra erre a linkre kattintva megismerhető.

Klubvezetők! Segítsetek, hogy a sztómások rehabilitációjáért vállalt kötelezetségeinknek eleget tegyünk.

Kérem a sztómaterápiás nővéreket is, akik az eszközfelírások miatt szinte minden sztómással kapcsolatban állnak segítsenek, hogy minél többen tudjanak a lehetőségről.

Jelentkezni a szálloda ajánlatán található elérhetőségeken lehet.

A hír a Weborvos és a Patikamagazin portálon is megjelent Németh Károly közreműködésének köszönhetően. (Patikamagazin másként)

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.