Rehabilitációs kirándulás Szarvason

1

A Zuglói ILCO Egyesületnél már hagyománnyá vált, hogy minden év szeptemberében 5-6 napos rehabilitációs üdülésen veszünk részt. Sajnos évről-évre kevesebben tudjuk ezt igénybe venni, mert idős beteg tagjaink nagyon nehezen mozdulnak ki otthonukból.
Ebben az évben 11 fővel indultunk el szeptember 7.-én a szarvasi üdülésre.
Nagyon kedves tiszta, ízlésesen berendezett Panzióban volt a szállásunk.
A szállás elfoglalása után elmentünk városnézésre. Megnéztük a szarvas szobrot , amit Bolza Pál gróf megrendelésére Maróti Géza épületszobrász készített. A gróf belső inasának elbeszélése szerint Vigyázó Jozefát a feleségét lepte meg vele születésnapján.
Eredetileg a Bolza - Kastély kertjében állt, 1950-es években került a mai helyére.
Második nap a Katalin II. Sétahajóval a Holt-Kőrösön tettünk egy sétautat. Demeter István a sajátságos humorú hajóskapitány útközben mesélt a Kőrös gazdag élővilágáról, megmutatta a Magyarországon egyedülálló Vízi Színházat, és az államalapítás ezeréves évfordulóján avatott Mihályi Gábor szobrászművész szobrát. Egy 10 méteres fémoszlopon áll a rézlemezből formált szobor: egy párnán a magyar korona, melyet Mihály és Gábriel arkangyal hoz I. István államalapító királyunknak.
Következő nap megnéztük az ország egyetlen Interaktív makettparkját a Mini Magyarországot. Hazánk számos csodálatos épületének kicsinyített mása megtalálható az arborétum területén lévő makett parkban. Nagy élményben volt részünk, amikor egy gombnyomásra megszólalt a harang, vagy egy régi állomásnál elindult a gőzmozdony.
Sétáltunk az arborétumban, ahol különleges növényeket és állatokat láttunk. Gróf Bolza Pál a Kőrösök szabályozása után kezdte meg a növény ritkaságok telepítését. Üdítő élményt nyújtott a csodálatos táj.
Két nap volt még hátra, amikor sajnos elromlott az idő, beborult és esett az eső, így szabadtéri program helyett múzeumba mentünk. Megnéztük a Tessedik Sámuel Múzeumot, és a még ma is működő Száraz Malmot.
Nagyon gyorsan eltelt az öt nap, és sok élménnyel gazdagabban tértünk haza.
Hálás köszönet a támogatóinknak.

Garamvölgyi Sándorné
Zuglói ILCO Egyesület elnöke

3
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.