Bélelőesés

Forrás: Coloplast

  • A kolosztóma létrehozásához felhasznált bélszakasz majdnem teljesen kifordul és előrenyomódik
  • Kezelése az előreesett szakasz hasüregbe történő gyengéd visszanyomásával történik
  • Ödéma esetén használjon jeget a vérátáramlás csökkentésére, illetve cukrot az ödéma csökkentésére
  • Sebészeti helyreállításra lehet szükség

https://www.clinimed.co.uk/ weboldal cikke (gépi fordítás)

Végbélelőesés (bélfal kifordulás a végbélnyíláson át), amikor a bél egy része kifelé esik a sztóma helyéről. Ezáltal a sztóma hosszabbnak tűnik, és átmérője is szélesedhet.

Orvosi megnevezése a bélelőesésnek prolapsus sztóma.

Ijesztőnek tűnhet, de a prolapsus sztóma általában nem túl aggasztó az egészségügyi szakemberek számára. Mindig forduljon sztómaápoló nővéréhez vagy más egészségügyi szakemberhez, ha úgy gondolja, hogy előesése van.

Ha a  prolapsus fájdalmas, vagy a sztóma lilára vagy feketévé válik, vagy leáll a működése, azonnal forduljon sztómaápolójához vagy háziorvosához, vagy a sürgősségi ellátáshoz.

A prolapsus mérete miatt kellemetlen érzések jelentkezhetnek, és előfordulhat, hogy módosítania kell a hordott sztóma tasakon , ha ez szivárgási , tapadási és bőrfájdulási problémát okoz .

Ha a sztóma továbbra is normálisan működik, és egészségesnek tűnik, akkor nincs ok az aggodalomra, és az Ön sztómaápolója elmagyarázza, hogyan kell gondoskodni róla, és tanácsot ad a kellemetlen érzést minimalizáló termékekről.

Miért prolapszus a sztóma?

A prolapsus hátterében számos ok állhat. A gyakori okok a következők:

  • Gyengült izmok a hasfalban.
  • Felesleges megerőltetés vagy hirtelen megerőltetés, pl. emelés révén.
  • Terhesség.

Ezért fontos, hogy megtalálja azt a módszert, amelyel csökkentheti a prolapsus kockázatát.

Fájdalmas-e a sztóma prolapsus?

A prolapsus általában nem fájdalmas, de attól függően, hogy a sztóma milyen messzire süllyedt, nehéznek érezheti magát, és előfordulhat, hogy szélesebbre kell vágnia a sztóma tasakot.

Hogyan kezeljük a kiesett sztómát otthon?

Szerencsére vannak olyan dolgok, amelyeket otthon kipróbálhat, hogy csökkentse a prolapsus méretét.

Először próbáljon meg a hátán fekve feküdni, ne próbálja meg a nyakát ívelni, vagy megfeszíteni, hogy lássa a sztómát. Koncentráljon a hasizmokra nehezedő nyomás enyhítésére.

Próbálja meg finoman megnyomni és manipulálni a gyomrát, hogy lássa, a prolapsus magától visszahúzódik-e. Ezt úgy teheti meg, hogy felemeli a sztómát, és enyhe lefelé nyomást gyakorol a kiesett végére – mielőtt kipróbálná, győződjön meg róla, hogy tiszta a keze, és legyen nagyon gyengéd.

Ha a sztóma megduzzadtnak tűnik, és nehéz visszanyomni, próbálja meg csökkenteni a duzzanatot, majd próbálkozzon újra.

A cukor segítségével csökkenthető a duzzadt sztóma! A cukor segít kiszívni a vizet a sztómából, csökkenti a duzzanatot. Ne próbálja ki ezt a módszert, ha Ön cukorbeteg.

Öntsön néhány evőkanál porcukrot a sztómára, hogy jól lefedje, és hagyja állni 20-30 percig.

A cukor sziruppá válik, ahogy felszívja a vizet. A folyamat során érdemes lehet száraz törlőkendőt a sztóma köré tekerni. Ha azt látja, hogy a sztóma mérete csökken, megpróbálhatja finoman visszanyomni a hasba.

Miután sikerült csökkentenie a prolapsust, maradjon az ágyon 30 percig, hogy elkerülje az azonnali kiesést. Ha meg tudja tisztítani a sztómáját, és egy másik tasakot felhelyezni, tanácsos ezt megtenni.

Milyen termékek támogatják a prolapsus sztómát?

A prolapsus a szokásosnál sokkal szélesebbé vagy hosszabbá teheti a sztómát, ezért szükség lehet egy tasakra, amelybe nagyobb lyukat vághat, vagy olyanra, amelyre hosszabb tasak van csatlakoztatva. Az Aura Plus sztóma tasakok nagy testreszabható karimával rendelkeznek.

Ha a bőr megsérült a szivárgás miatt, használjon Barrier törlőkendőt, például CliniShield Advance-t, amíg a bőr meg nem gyógyul és kényelmesebbé válik.
Egy ragasztóeltávolító, például a CliniPeel segít minimálisra csökkenteni a bőr lehúzódását és a kellemetlen érzést a tasak cseréje során.

Megelőzhető a prolapsus?

A kockázat csökkenthető, de a megelőzés nem mindig lehetséges. A gyomorizmok erősítése az egyik legjobb módszer a prolapsus kockázatának csökkentésére. Számos útmutatónk van a jógáról, mozgásról és súlyzós edzésről. Mint minden új rutinnál, csak kérdezze meg sztómaápolóját, hallgasson testére, és hagyja abba, ha valami nem érzi jól magát.

Ha a munkája vagy az életmódja az emelésből áll, például kisgyermekes szülőként, akkor ügyeljen arra, hogy megfelelően emeljen, és ne terhelje túl hasi izmait.

Olyan termékeket is találhat, mint például a sztómaövek, amelyek további támogatást nyújtanak edzés vagy emelés során – Ne felejtse el, hogy a SecuriCare Házhozszállítási Szolgálat csapata további tanácsokat ad.

Prolapsus sztómával kapcsolatos termékek

  • Aura Plus termékcsalád
  • CliniPeel termékcsalád
  • CliniShield® Advance szúrásmentes fóliacsalád

 

CliniMed Limited, Cavell House, Knaves Beech Way, Loudwater, High Wycombe, Bucks, HP10 9QY

Angliában bejegyzett szám: 01646927 © CliniMed 2024

 

 

 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.